Poslije ubistva na tramvajskim šinama Vučić je saznao da ga ekipa Dijane Hrkalović PRISLUŠKUJE

Novembar je 2016. godine. Nebojša Stefanović je na vrhuncu moći: potpredsjednik je SNS i ministar unutrašnjih poslova, sigurno osoba od najvećeg povjerenja Aleksandra Vučića.

U žiži javnosti u to vrijeme je bio slučaj oružja nađenog nedaleko od porodične kuće u Jajincima, kraj Beograda, a Stefanović je ostao upamćen po tadašnjoj izjavi: “Povezali smo neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima koja su bila umiješana u takva djela”.

Samo tri mjeseca kasnije, od januara 2017. godine, počeo je politički sunovrat Nebojše Stefanovića i prekid njegovog 20 godina dugog prijateljstva sa Vučićem i svakodnevnog viđanja i dijeljenja najvažnijih državnih poslova.

Ali, nije se to dogodilo slučajno baš u tom trenutku. Upravo negdje u to vrijeme, 30. januara 2017. godine, na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu dogodio se zločin koji će ostaviti tektonske posljedice po srpsko podzemlje, ali i srpsku policiju i njen sami vrh. Tog jutra ubijen je karatista Vlastimir Milošević.

Nedugo poslije ubistva Miloševića dokazi koji su teretili dvojicu osumnjičenih, Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Marka Miljkovića, zvanog Marko Mesar, počeli su lagano da nestaju pred očima tadašnje svemoćne državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović.

Uskoro je Vučić počeo da se raspituje šta se zaista događa u tom slučaju, a kako je i sam nekoliko puta ponovio, nedugo zatim je počelo njegovo prisluškivanje. Ironično je da su, kada se to otkrilo, počeli Nebojšu Stefanovića u medijima da povezuju sa “nekim prostorima, nekim predmetima i drugim licima”.

Prema saznanjima Blica, Vučić je, čim je dobio prve snimke svojih prisluškivanih razgovora i informaciju da pojedine strukture u MUP prate članove njegove porodice, s tim suočio upravo Nebojšu Stefanovića, ministra policije i svog najbližeg saradnika.

Uporedo sa tim saznanjima, otkrivene su informacije o paralelnim strukturama unutar MUP, koje je činilo dvadesetak visoko pozicioniranih pojedinaca koji su vukli konce. Na čelu te strukture bila je Dijana Hrkalović koja se okružila sebi lojalnim ljudima.

Tadašnji ministar policije se branio. Uvjeravao je Vučića da sve to nema veze s njim i da je riječ o nesporazumu. Ipak, cijenu haosa u svom resoru platio je već poslije junskih izbora 2020. godine. Na proslavi izborne pobjede te godine, Nebojše Stefanovića nije bilo u izbornom štabu. Kasnije je iz MUP “prekomandovan” u Ministarstvo odbrane i to je bio najveći neonski znak da između Vučića i Stefanovića stvari više nisu iste.

Do tada su Stefanović i Vučić bili najbliži prijatelji. Od tada, poslije više od 20 godina prijateljstva i svakodnevnog viđanja, te dijeljenja najvažnijih državnih poslova i tajni, došli su do tačke da Stefanović već dugo nije u krugu Vučićevih najbližih saradnika.

Prethodni članakU Republici Srpskoj 119 novozaraženih, preminulo 15 osoba
Naredni članakJoš jedna tragedija na svadbi: Preminuo muškarac dok je igrao kolo u restoranu