Poslije pritiska iz Ukrajine HBO zamijenio Miloša Bikovića u seriji “Bijeli lotos”

Srpski glumac Miloš Biković, popularan i u Rusiji, neće igrati u trećoj sezoni serije “Bijeli lotos“ američke TV HBO iz razloga koji, kako je rekao, prevazilaze okvire umjetnosti.

– Sada kada se protiv mene vodi ciljana medijska kampanja, spoljne okolnosti počinju da utiču na umjetničke odluke zbog čega se stvara uznemirujući presedan koji negira samu suštinu umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa jeste teatar apsurda i poraz umjetnosti. Želio sam da snimam “Bijeli lotos”, seriju koja mi se zaista dopada, da sarađujem sa kolegama koje poštujem. Ipak moje učešće u projektu postalo je nemoguće iz razloga koji prevazilaze granice iskustva jer nisam spreman da mijenjam svoje principe – napisao je on na društvenim mrežama.

Podsjetio je da je i sam odrastao u ratom pogođenoj zemlji.

– Sa 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništima, jer je moja zemlja bila bombardovana. Nikome ne želim da tako nešto doživi – naveo je on.

Biković je u Rusiji stekao popilarnost u serijama “Hotel Eleon”, “Hotel Beograd”, a film “Sluga”, čiji je drugi dio počeo da se prikazuje krajem prošle godine, najgledaniji je film u Rusiji.

Podsjetimo, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na vijest da će srpski glumac Miloš Biković igrati u trećoj sezoni HBO serije “Bijeli lotos” i upitalo kompaniju HBO da li je u redu da sarađuju sa “osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo”.

Povodom potpuno neosnovanih tvrdnji ukrajinskog ministarstva inostranih poslova, oštro je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

– Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umjetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković prije svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji – navedeno je u saopštenju ministarstva.

Prethodni članakVulić: Vodi se hibridni rat protiv Srpske
Naredni članakSTO GODINA OD SMRTI VELIKOG PJESNIKA: ŠANTIĆ I DALJE ŽIVI U MOSTARU I VJERNO ČUVA SRPSKU TRADICIJU I KULTURU