“Politico”: BiH će otvoriti pregovore sa EU, ali nastavak procesa uslovljen

Savjet Evrope zasjedaće u četvrtak i petak (21. i 22. marta), u Briselu, a na dnevnom redu sjednice biće pitanje Bosne i Hercegovine, tačnije, da li će se otvoriti pristupni pregovori sa Evropskom unijom (EU).

A ako je suditi po pisanju dobro upućenih medija u Briselu, BiH će otvoriti pregovore sa Evropskom unijom, ali će nastavak tog procesa biti i te kako uslovljen.

Tako briselski list “Politico”, pozivajući se na nacrt dokumenta koji je sačinjen juče (19. mart), a u koji su, tvrde imali uvid, navodi da su evropski lideri spremni dati “zeleno svjetlo” BiH za otvaranje pristupnih pregovora.

Uz podsjećanje da je EU dodijelila BiH status kandidata u decembru 2022. godine i da je Evropska komisija prošle sedmice dala pozitivinu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, “Politico” dodaje da pomenuti dokument uključuje i određene uslove za pregovore o pristupanju.

“Sljedeći dio procesa se može dogoditi tek kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine”, a što, navode, dalje znači da BiH treba više napredovati u svojoj domaćoj zadaći prije nego što može ući u blok.

O pomenutom nacrtu, “Politico” piše da će ambasadori EU raspravljati danas, a čelnici EU u četvrtak.

Ovaj list dodaje i da je nekoliko diplomata uoči rasprave bilo optimistično da će lideri na kraju usvojiti trenutni kurs o BiH.

Takođe, jedan diplomata iz države koja je na početku bila više skeptična prema dosadašnjem napretku BiH, a kojem je odobrena anonimnost da iskreno razgovara o ovoj temi, rekao je za “Politico” da je drugi dio odlomka ključan.

“Sve reforme koje smo dogovorili stvarno moraju biti dovršene prije nego što se dogodi bilo kakav sljedeći korak za BiH”, naveo je on.

U ovom trenutku poznato je da sedam članica Evropske unije: Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka, Slovenija i Njemačka, zagovaraju da se BiH da “zeleno svjetlo” za započinjanje pregovora, a na osnovu dosad urađenog u smislu usvojenih evropskih zakona.

Oni su pozvali Savjet Evrope da otvori pregovore sa BiH, i usvoji pregovaračke okvire sa Ukrajinom i Moldavijom.

Vjetar u leđa, dala je i prošlosedmična preporuka Evropske komisije (EK) da BiH dobije pozitivan odgovor za otvaranje pregovora.

Prethodni članakDodik u Trebinju sa predstavnicima lokalnih samouprava i ministrima
Naredni članakDodik u Trebinju: U narednih deset dana ići ćemo u svaku opštinu i kreirati dogovore