“Pokušaji Zapada da uruši Dejtonski sporazum” Kalabuhov o situaciji u BiH

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da nepriznavanje legitimiteta visokog predstavnika ne može biti osnov za sudski postupak u Sudu BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te istakao da su prisutni pokušaji Zapada da uruši Dejtonski mirovni sporazum.

Kalabuhov je za RTRS rekao da je razlog za vođenje takvog procesa protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića iracionalan jer predsjednik Srpske radi u skladu sa Ustavom Srpske.

Ruski diplomata je ukazao na to da su prisutni pokušaji Zapada da uruši Dejtonski mirovni sporazum i pokušaji nepravilnog tumačenja tog sporazuma, za šta je najfrapantniji primjer nametanje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

Uloga OHR

Kalabuhov je istakao da je stav njegove zemlje, kao jednog od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je taj sporazum osnov za traženje kompromisa na osnovu kojeg će biti vođen dijalog.

– Dejtonski sporazum nije idealan, ali je potrebno koristiti sve mogućnosti koje nudi ovaj dokument kako bi se u BiH došlo do situacije prihvatljive za sve, bez nametanja i diktata spolja. Glavni zadatak je pretvoriti Dejtonski sporazum iz uvezenog proizvoda u domaći – rekao je Kalabuhov.

On je ukazao na to da OHR ne treba da se bavi evropskim integracijama BiH, već je to pitanje dogovora unutrašnjih faktora u BiH.

– Uloga pravog visokog predstavnika bila bi da se sprovede ono što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a da se potom domaći lideri i stranke dogovore o spoljnopolitičkim prioritetima BiH – istakao je Kalabuhov.

On je rekao da balkansku turneju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga tumači kao želju da se cijeli Balkan pokrije prisustvom te alijanse, koju Rusija smatra agresivnim blokom.

FOTO: VIJEĆE MINISRARA BIH

– To je instrument SAD za upravljanje Evropom. Zapravo, suština evroatlantskih integracija je to da se svaka država mora odreći suvereniteta u nekim dijelovima, a za Amerikance je to još jedan instrument biznisa – ocijenio je Kalabuhov.

Patogeni uticaj SAD

Komentarišući izjavu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da će Rusija izazvati rat na Balkanu između dvije zemlje, Kalabuhov je ocijenio da je to znak očaja zbog trenutne situacije u kojoj je Ukrajina i premještanje fokusa sa te države na Bliski istok.

Kalabuhov je rekao i da SAD i Zapad žele produžiti ulogu Ukrajine jer je geopolitički fijasko ove Ukrajine fijasko Zapada.

Govoreći o takozvanom malignom ruskom uticaju, Kalabuhov je naglasio da je to propagandna kampanja i da se zna koliko novca ide nekim medijima da pišu o takvom uticaju, koji je navodno veliki na Balkanu.

On je dodao da je u posljednje vrijeme čuo i za pojam patogeni ruski uticaj, ali da se u tom slučaju može pričati o američkom patogenom uticaju s obzirom na njihove biološke laboratorije.

Prema njegovim riječima, namjera je da se Rusija zaboravi, izbriše ne samo na polju politike, nego i kada je riječ o kulturi, sportu, humanitarnim pitanjima.

– To je jedan razlog njima da djeluju proaktivno. I tako, to je krug u kojem se oni vrte. Pretvaraju neistinu u svoju `istinu` u koju mora da povjeruje veliki broj ljudi – naveo je Kalabuhov.

Ambasador Rusije u BiH rekao je da njegova zemlja sa Republikom Srpskom ima stratešku saradnju i da postoje perspektive da se ti strateški odnosi unaprijede.

– Imamo veze privrednika, tu su i kulturne veze, uspostavljanje veza između naučnih radnika, posebno u odbacivanju falsifikata Drugog svjetskog rata – naveo je Kalabuhov.

On je rekao da je Rusija uvijek otvorena za razgovore, te izrazio nadu da će nakon smirivanja trenutnih tenzija imati i neku produktivniju saradnju sa Federacijom BiH, gdje, kako je naveo, ima političara koji realno procjenjuju.

Prethodni članakNasilni protesti u Dablinu, napadnuta policija, zapaljena vozila (FOTO)
Naredni članakUz 2 trika tijesto vam više NEĆE UPITI ni kap ulja