POJAČANE PATROLE OKO ŠKOLA; FUP upozorio policiju o mogućim pucnjavama u školama

Povećana prisutnost policije oko škola danas je zabilježena u Mostaru, ali i u ostalim gradovima Federacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je kako je Uprava policije MUP-a HNK zaprimila informaciju Federalne uprave policije o mogućem izvršenju pucnjave u školama, bez konkretnih podataka o mjestu izvršenja.

”Odmah po zaprimanju navedene informacije nadležne organizacijske jedinice iz Uprave policije poduzele su mjere i radnje iz svoje nadležnosti, stupile u kontakt sa školama, te osigurale pojačanu prisutnost policijskih službenika u blizinama škola na području HNK”, rečeno je iz MUP-a, imajući u vidu potrebu za obavještavanjem javnosti u pogledu pojačane aktivnosti policije u blizini školskih ustanova.

O svim važnijim informacijama, dodaju, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Inače, policija Unsko-sanskog kantona je danas imala informaciju o prijetećoj poruci preko društvene mreže Instagram. Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, za N1 je rekao da su u toku provjere.

”Imamo informaciju da je prijeteća poruka objavljena putem društvene mreže Instagram. Trenutno je to u procesu istraživanja, istražuje se osoba koje je postavilo tu objavu kao i navodi”, rekao je Šiljdedić, kojem je potvrđeno da u istrazi učestvuje i Federalna uprava policije.

Prijetnje je postavila maloljetna ženska osoba, a prema dostupnim informacijama ne radi se o ozbiljnim prijetnjama, nego nesmotrenom ponašanju mlade osobe.

”Stigla je prijetnja. Policija je na terenu i obavlja operativne radnje iz svoje nadležnosti”, kratko su kazali.

Takođe, učenici i zaposlenici Osnovne škole ‘Ćamil Sijarić’ u sarajevskom naselju Dobrinja i oni u Osnovnoj školi ‘Čengić Vila’ evakuisani su nakon što su stigle dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

Kako je rečeno u MUP-u Sarajevskog kantona dojava u školi na Dobrinji je stigla oko 12.25 sati, a na Čengić Vili u 12.38. U poruci je navedeno da se u školi nalazi bomba. Policijski službenici MUP-a SK su u školama gdje obavljaju pregled.

Tokom prethodnih godina bilo je više dojava o bombama u školama, za sve se utvrdilo kako je riječ o lažnoj dojavi. Uslijedila su i hapšenja s obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu ugrožavanje sigurnosti. No s obzirom na slučaj iz Srbije, dobro je znati da se provjeravaju sve zaprimljene informacije i preventivno djeluje.

Prethodni članakKošarac: Dio partnera iz FBiH da se ohrabri
Naredni članakDrama u Srbiji: Učenica donijela sjekiru u školu, đaci i osoblje uznemireni