Poetskom večeri Đorđa Sladoja spuštena zavjesa na 104. Šantićeve večeri poezije

Poetskom večeri Đorđa Sladoja večeras je spuštena zavjesa na 104. Šantićeve večeri poezije.

Ovogodišnje, 104. po redu Šantićeve večeri poezije trajale su od 18. do 26. oktobra, a i ove godine vratile su na ulice Mostara duh pjesnika koji je simbol grada i koji je proslavio i na najljepši način opjevao Mostar.

Sladoje, inače dobitnik Šantićeve nagrade, kazao je da ima obavezu da se uvijek odazove pozivu iz Mostara kao Šantićev sljedbenik i po mnogima njegov nasljednik.

Na poetskoj večeri čitao je pjesme iz svoje zadnje knjige “Dimni znaci”, ali se takođe u razgovoru sa novinarom i publicistom Zlatkom Serdarevićem, osvrnuo na svoje stvaralaštvo i poglede na život i književnost.

Sladoje je ove godine objavio i roman “Riba zvana Gaovica”.

Sladoje naglašava da manifestacija Šantićeve večeri poezije za Mostar i Hercegovce znači mnogo jer je Aleksa Šantić pjesnik koji najljepše pisao o Hercegovini.

“Velika mi je čast što me kritičari vezuju sa tom uzvišenom ličnošću. Za razliku od Dučića koji se nije smirivao, Šantić iz Mostara nije mrdao, a praktički se svodi na isto. Šantić da je napisao samo “Pretprazničko veče” postao bi veliki”, rekao je Sladoje.

Na pitanje kolika je čast zatvoriti Šantićeve večeri Sladoje kaže da nije došao da ih zatvori već da otvori još jedna vrata.

“Meni Šantićeva nagrada znači mnogo i samo zbog toga dolazim u Hercegovinu iz koje je praktično nemoguće otići. Neću zatvoriti ovu manifestaciju već ću ostaviti otvorena vrata da bih mogao doći i iduće godine”, rekao je Sladoje.

On kaže da mostarska udruženja SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SPKUD ”Gusle” na dobar, lijep, otmen i primjeren način, a koliko današnje okolnosti dozvoljavaju, čuvaju uspomenu na velikog pjesnika.

“Mostar sa Šantićem i bez Šantiće nije isto. On je proslavio ovaj grad. Napisao je najljepše pjesme o  Mostaru. Šantić je više od pjesnika. To je kulturna činjenica prvoga reda, kada poezije Njegoševe, Zmajeve, Desankine postanu svojina naroda, kulture i identiteta, to je više od poezije”, naglašava Sladoje.

Dodaje da oni koji hoće da sačuvaju svoj identitet moraju da se oslone na velikane svoje književnosti jer je jezik temelj, a poezija najveći stepen jezičkog izraza.

Napominje da uvijek pri dolasku u Mostar prvo pomisli na “Pretprazničko veče”, a i na velika druga djela koja se mogu primijeniti i na današnje vrijeme.

“On je stajao na razvalinama naše epske kulture i on se stalno hrvao između čisto lirskog doživljaja svijeta i snažnog epskog naslijeđa da bi se upravo naslonio na tu patrijarhalnu kulturu i ispjevao najljepše pjesme”, zaključuje Sladoje.

Predsjednica SPKD “Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim 104. Šantićevim večerima poezije.

“Ovogodišnja manifestacija bila je jako posjećena. Imali smo niz značajnih događaja od otvaranja kada smo imali veče Ivana Bosiljčića, a nakon toga i niz događaja na kojima smo se prisjetili ne samo Šantića i njegovog stvaralaštva nego i njegovih savremenika. Prosvjeta i Gusle ne samo da čuvaju i njeguju sjećanje na našeg velikog pjesnika, nego čuvaju i njeguju srpsku kulturu u Mostaru i slažu jedan mozaik multikulturalnog i multietničkog Mostara”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona naglašava da ”Šantićeve večeri poezije” uveliko doprinose da se ime Alekse Šantića i njegovi lik i djelo i danas čuvaju u Mostaru, ali i da su svake godine prilika da se podsjeti na poruke koje je ostavio svojim djelima, ali i na poruke koje je živio.

“To su poruke rodoljublja, slobode, ljubavi, kako prema svom narodu tako i prema svakom čovjeku bez obzira koje vjere i nacije bio. Znamo da je Šantić volio sve ljude, ali i da su svi voljeli Šantića. Vidimo da Mostar i danas voli Šantića”, zaključila je Bjelica Šagovnović.

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije, 104. po redu, počele su 18. oktobra muzičko-poetskim programom glumca Ivana Bosiljčića u velikoj dvorani “Kosače”.

Tokom manifestacije predstavljena je knjiga “Noć s Aleksom” Marka Tomaša, o kojoj su govorili autor i direktor HNK Mostar Ivan Vukoja, a u muzičkom dijelu nastupili su kantautor iz Mostara Sanel Marić–Mara i klavijaturista Dario Lukić. Održano je i veče pod nazivom “Novo mostarsko stvaralaštvo” u okviru koga je nastupila  grupa “Zerdelija” i mostarski pjesnici Anite Pajević, Mirko Božić i Ognjen Kandić. Predstavljena su i Izabrana djela Svetozara Ćorovića o kojima je govorio Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. U Nevesinju je  održan je program pod nazivom “Nevesinje, druga Šantićeva kuća”, na kome je priređeno pjesničko veče pjesnikinje iz Nikšića Milice Bakrač.

Manifestaciju organizuju SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SPKUD ”Gusle”.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je predsjednik Republike Srpske, generalni sponzor kompanija “M:tel”, a pokrovitelji Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, grad Mostar, federalno Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture HNK, Ministarstvo kulture Srbije.

 

Prethodni članakFOND PIO RS: POZIV ZA PRIJAVE ZA ISPLATU RAZLIKE PENZIJE DO IZNOSA NAJNIŽE PENZIJE
Naredni članakSDA pravi ‘četvorku’ u HNK