FOND PIO RS: POZIV ZA PRIJAVE ZA ISPLATU RAZLIKE PENZIJE DO IZNOSA NAJNIŽE PENZIJE

Fond PIO Republike Srpske poziva korisnike prava na penziju Fonda kojima je priznato pravo na srazmjerni dio starosne, invalidske ili porodične penzije sa FBiH da se obrate u najbližu poslovnicu radi obezbjeđenja i kompletiranja dokumentacije za podnošenje zahtjeva za isplatu razlike odnosno namirenja penzije do iznosa najniže penzije u FBiH.

Korisnik prava na srazmjerni dio penzije ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije u slučaju da je zbirni iznos srazmjernih penzija ostvarenih kod Fonda PIO i Federalnog zavoda MIO/PIO, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u sprovođenju penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH, manji od iznosa najniže penzije u FBiH i koji ima prebivalište na području BiH.

Pravo na isplatu razlike penzije ostvaruje se počev od dana podnošenja zahtjeva za ostva-rivanje ovog prava, ukoliko su ispunjeni uslovi.

Zahtjev se podnosi lično nadležnoj službi Federalnog zavoda, putem pošte ili punomoćnika.

Neophodna dokumentacija, uz obrazac zahtjeva, je dokaz o prebivalištu – CIPS prijava, rješenje o priznavanju prava na srazmjerni dio penzije kod Fonda PIO Republike Srpske i uvjerenje izdato od Fonda PIO o isplaćenim penzijama po mjesecima u godini u kojoj se ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije.

U saopštenju se navodi da se ne priznaje pravo na isplatu razlike do iznosa najniže penzije korisniku prava na srazmjernu penziju kojem je rješenjem Fonda utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadniku Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, te da on ne podnosi zahtjev.

 

Prethodni članakOglasila se 39 godina mlađa djevojka Lazara Ristovskog: Volim te baš takvog kakav jesi
Naredni članakPoetskom večeri Đorđa Sladoja spuštena zavjesa na 104. Šantićeve večeri poezije