PODIZANJEM OLIMPIJSKE ZASTAVE POČINJE 148. NEVESINJSKA OLIPMIJADA

NEVESINJE – Podizanjem olimpijske zastave večeras će na platou ispred Sportske dvorane „Nevesinjka“ u Nevesinju biti ozvaničen početak 148. Nevesinjske olimpijade koja će trajati do 13. avgusta kada će biti održana centralna manifestacija sa viteškim disciplinama i tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu.

Zastavu će podići najbolji sportisti opštine u protekloj godini, Jana Đerić i Darko Dragović.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da se ove godine po prvi put podiže olimpijska zastava, a da će centralna svečanost otvaranja Nevesinjske olimpijade biti održana 12. avgusta u 20.30 časova na Trgu slobode u Nevesinju uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije, te velikog broja posjetilaca iz cijelog regiona.

”Nevesinjska olimpijada  će i ove godine potvrditi da je jedna od najznačajnija manifestacija u Republici Srpskoj kada je u pitanju tradicija, sport i viteštvo”, kaže Avdalović.

On ističe da će kroz deset dana manifestacije biti održano više događaja i  nadmetanje u pedesetak disciplina koje su i prethodnih godina bile zastupljene na Nevesinjskoj olimpijadi. Prema njegovim riječima kroz deset dana manifestacije Nevesinje će posjetiti na hiljade učesnika i posjetilaca.

Što se tiče programa, organizatori najavljuju da je nakon duže pauze u takmičarski program ponovo uvršteno Otvoreno prvenstvo grada u stonom tenisu. Prve medalje biće podijeljene 5. avgusta kada su na programu planinska trka „Velež vertikal 2023“ i Međunarodno takmičenje u sportskom ribolovu. Živopisni prostor jezera Alagovac i planine Velež već izaziva interesovanje takmičara i ljubitelja prirode.

Nakon toga 6.avgusta slijedi Atletski miting „Aleksa Kovačević“, turniri u košarci, malom fudbalu, tenisu, streljaštvu, šahu i stonom tenisu.

Ljubitelje enigmatike očekuje jubilarno izdanje Olimpijskog kviza koji dvije decenije obogaćuje zabavni dio Nevesinjske olimpijade.

Najmlađi učesnici svoje discipline mogu pronaći u okviru Male olimpijade. Vrhunsku zabavu mogu očekivati posjetioci godišnjeg koncerta “Lets densa” 8.avgusta. Kultura i tradicija biće zastupljeni kroz Festival mladih guslara RS i koncerte nevesinjskih etno grupa “Sveti Dimitrije” i “Simonida” 9. avgusta.

U predahu između brojnih nadmetanja gosti i olimpijci imaće priliku da probaju domaće specijalitete i upoznaju etnografsko blago nevesinjskog kraja. Pravo mjesto za to biće Sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radinosti koji je i ranijih godina izazivao veliko interesovanje posjetilaca, a koji će biti održan 12. avgusta.

Organizator manifestacije je Opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada Republike Srpske. Organizatori su se potrudili da pobjednici ne odu praznih ruku, pa je ovogodišnji  nagradi fond 40.000 KM.

Program Nevesinjske olimpijade možete pogledati na ovom linku.

Prethodni članakZoran Milanović 15. avgusta dolazi u posjetu BiH
Naredni članakHercegovina: Vozali se pijani i pucali iz kalašnjikova