Podignuta optužnica protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića, saopšteno je danas iz ove institucije.

Optuženi Mehmedagić Osman (1962.) i Pekić Muhamed (1991.) terete se za zlouporabu položaja ili ovlaštenja iz članka 220. KZ BiH.

Mehmedagić je direktor OBA BiH, a Pekić rukovoditelj Odsjeka za cyber sigurnost OBA BiH

Kako je navedeno u saopštenju, optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OBA.

‘Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužilaštvo BiH u skladu sa člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OBA i zabrana kontakta sa uposlenicima OBA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi”, saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Prethodni članakKonstituisana Skupština Srbije
Naredni članakNosite maske, držite distancu – bolnice suočene sa velikim prilivom oboljelih