Konstituisana Skupština Srbije

Skupština Srbije je izborom predsjednika parlamenta, šest potpredsjednika, generalnog sekretara i formiranjem skupštinskih odbora završila konstituisanje.

Za predsjednika Skupštine izabran je Ivica Dačić, a potpredsjednici su Vladimir Orlić (SNS), Stefan Krkobabić (PUPS), Marija Jevđić (Jedinstvena Srbija), Radovan Tvrdišić (SPAS), te predstavnik mađarske manjine Elvira Kovač i bošnjačke Muamer Zukorlić.

Skupština je izabrala Veljka Odalovića (SPS) za generalnog sekretara, a formirani su i skupštinski odbori, nakon čega je završena konstitutivna sjednica novog parlamenta.

Dačić je najavio da će sljedeća sjednica parlamenta, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o zakonu o ministarstvima, biti najvjerovatnije u subotu, 24. oktobra.

Poslanicima su na sjednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva zaokružen je proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove vlade Srbije koju će, osim SNS-a, činiti SPS, SPAS i stranke manjina.

Nakon konstitutivne sjednice parlamenta slijede izmjene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sjednici mandatar Ana Brnabić poslanicima iznijeti prijedlog sastava svog kabineta.

Glasanje o prijedlozima zakona o vladi i ministarstvima očekuje se u ponedjeljak, 26. oktobra, a ekspoze Brnabićeve je planiran je za srijedu, 28. oktobra.