Počeli pregovori Moskve i Kijeva o vojnoj operaciji u Ukrajini

Peti je dan vojne operacije koju Rusija sprovodi u Ukrajini. Svijet iščekuje epilog pregovora delegacija Rusije i Ukrajine koji su počeli u Bjelorusiji. zakazani za danas. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski noćas je u razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom rekao da su naredna 24 časa ključna.
Ruski predsjednik Vladimir Putin ravnodušan je prema sankcijama koje su uvedene protiv njega, pošto nema nikakvu imovinu u inostranstvu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

 

Peskov je rekao da je glavni cilj ruske vojske u Ukrajini bezbjednost civilnog stanovništva.

“Vojska ruske federacije, naši momci, učiniće sve za ovo”, rekao je Peskov.

Peskov je rekao da pomoćnik predsjednika Vladimira Putina Medinski ima sve kvalitete da obavlja pregovore sa Ukrajinom.

Kako je Peskov rekao, Kremlj neće saopštavati stavove delegacija Rusije i Ukrajine na razgovorima.

Za danas je zakazana i hitna, specijalna sjednica Generalne skupštine UN.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da su najmanje 102 civila u Ukrajini ubijena otkako je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, dok su još 304 ranjena, kao i da se strahuje da je stvaran broj “znatno veći”.

“Većina ovih civila ubijena je eksplozivnim napravama širokog dejstva, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višenamjenskih raketnih sistema, kao i u vazdušnim napadima. Prave brojke su, bojim se, znatno više”, rekla je Bašele u obraćanju na otvaranju sjednice Savjeta za ljudska prava u Ženevi, prenosi Rojters.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je danas da eskalacija ruskih vojnih operacija u Ukrajini vodi u sve veća kršenja ljudskih prava i da UN pomno prati situaciju uz pomoć timova na terenu.

“Eskaslacija vojnih operacija Ruske Federacije u Ukrajini vodi do eskalacije kršenja ljudskih prava. Moramo pokazati svim ljudima u Ukrajini da smo uz njih u najtežim trenucima”, rekao je Guteres u snimljenom govoru koji je pušten na otvaranju sjednice visokog komesarijata UN za ljudska prava u Ženevi, prenio je Rojters.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je danas na Twitteru da će NATO saveznici pojačati podršku Ukrajini raketama za protivvazdušnu odbranu, protivtenkovskim oružjem, kao i humanitarnom i finansijskom pomoći.

Stoltenberg je naveo da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da je pohvalio hrabrost naroda Ukrajine i oružanih snaga.

Prethodni članakGačanin polomio inventar u kafani
Naredni članakEvropski operater E.ON odbio da zatvori Sjeverni tok 1