Evropski operater E.ON odbio da zatvori Sjeverni tok 1

Najveći evropski operater energetske mreže E.ON, sa sjedištem u Esenu, odbacio je zahtjeve za zatvaranje gasovoda Sjeverni tok 1 u okviru sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopšteno je danas iz te kompanije za list Rajniše post.

Nakon što je njemačka vlada prošle nedjelje obustavila proces sertifikacije gasovoda Sjeverni tok 2, poljski premijer Mateuš Moravjecki je u subotu zatražio i zatvaranje Sjevernog toka 1, kojim se od 2011. doprema ruski gas u Njemačku, prenosi Rojters.

Sjeverni tok 1 je zajedničko ulaganje ruskog Gasproma, njemačkog proizvođača nafte i gasa Vinteršela DEA, kompanije PEG Infrastrajčer E.ON, holandskog preduzeća Hasuini i francuskog Anžija.

E.ON, koji drži 15,5 posto udjela u Sjevernom toku 1, saopštio je taj projekat odvojen i “potpuno drugačiji” te da nema veze s aktuelnom diskusijom o gasovodu Sjeverni tok 2.

“Sjeverni tok 1 je odobren i potpuno operativan gasovod za uvoz gasa”, rekao je portparol kompanije za njemački list, dodajući da je kapacitet linije u potpunosti iskorišćen u posljednje dvije godine.

Prethodni članakPočeli pregovori Moskve i Kijeva o vojnoj operaciji u Ukrajini
Naredni članakKazaz tvrdi da Komšić širi utopiju o građanskoj BiH