Plenković: Zatražio sam od Micotakisa hitnu deportaciju nevinih

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će pružiti maksimalnu podršku hrvatskim državljanima u Grčkoj koji su uhapšeni zbog sukoba navijača, i da je od grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa tražio da se oni nevini što prije deportuju u Hrvatsku, navodeći da nije moguće da je svih stotinak uhapšenih jednako odgovorno za događaje u Atini.

Plenković se, na početku sjednice hrvatske vlade, osvrnuo na nerede u Atini, pri čemu je jedan grčki državljanin smrtno stradao, a zbog sukoba je uhapšeno i zatvoreno stotinak hrvatskih državljana, i istakao da najoštrije osuđuje huliganizam, prenosi HRT.

– Ovakvo ponašanje predstavlja negaciju sporta, čini štetu hrvatskom fudbalu i ugledu Hrvatske, posebno kada vidimo da je po rezultatima Hrvatska fudbalska velesila. Kao društvo moramo osuditi divljaštvo, nasilje i huliganizam – istakao je on i dodao da pruža maksimalnu pomoć hrvatskim državljanima.

Ponovio je da je hrvatska policija obavijestila i grčku policiju i druge države o potencijalnom dolasku.

– Maksimalno je angažovana naša diplomatija, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova i drugi. U stalnoj smo komunikaciji i na premijerskom i ministarskom nivou. Nastojaćemo da maksimalno ispunimo našu ustavnu obavezu, a to je zaštita hrvatskih državljana i pružanje konzularne i pravne pomoći – istakao je Plenković.

U razgovoru sa Micotakisom, Plenković je rekao da je izrazio oštru osudu nasilja.

– Ne prejudicirajući krivicu, izrazio sam saučešće zbog pogibije jednog navijača AEK-a. Od premijera Grčke sam zatražio da se našim državljanima osigura bezbjednost u zatvorskim institucijama. Drugo, da proces bude pravedan, brz i efikasan. S obzirom na to da nije realno da je svih 100 osumnjičenika jednako odgovorno za nerede, nanošenje povreda i uništavanje, da se oni za koje se utvrdi da to nisu, da se što prije deportuju u Hrvatsku – naglasio je Plenković.

Naše službe će komunicirati sa grčkim vlastima i pružiti dodatnu podršku, bilo o ljekarskoj njezi ili o nekim drugim potrebama, naveo je hrvatski premijer, podsjećajući da se radi o sudskom postupku koji sprovodi grčko tužilaštvo i sudovi.

– U stalnom smo kontaktu sa roditeljima, javnost takođe zna da su pritvoreni većinom veoma mladi – dodao je on.

Prethodni članakDodik: Sve probleme koje BiH ima stvorili su međunarodni službenici poput ambasadora SAD
Naredni članakVučić: Politika stvaranja Velike Albanije je proces koji će da se nastavi; Kurti neće da stane