Petrović: U toku ulaganja u revitalizaciju energetskih sistema

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je danas da je neophodno ulagati u revitalizaciju postojećih energetskih sistema u Srpskoj, na čemu se već radi, i najavio da će biti uložena značajna sredstva u termoelektrane u Gacku i Ugljeviku, što će stabilizovati njihov rad za narednih 15 godina i poboljšati ekološku situaciju.

Govoreći o poslovanju ERS-a, Petrović je naglasio da prvi put u istoriji dvije godine zaredom sva zavisna preduzeća i Matično preduzeće posluju pozitivno, te dodao da je u toku i revitalizacija hidroelektrane “Trebinje 1”, u saradnji sa KFV bankom.

– I na hidroelektrani u Višegradu, koja je već 35 godina u funkciji, će morati narednih nekoliko godina da budu izvršeni kapitalni remonti, a prvo je potrebno uraditi projekat revitalizacije i utvrditi da li postoji mogućnost povećanje snage elektrane – rekao je Petrović za Srnu i dodao da su Hidroelektrane na Vrbasu u dobrom stanju.

On je pojasnio da su, međutim, termoelektrane, pod znakom pitanja i u Evropi i u BiH zbog zahtjeva Energetske zajednice po pitanju emisije ugljen-dioksida i naknada koje se u Srpskoj i u BiH još ne obračunavaju.

– Od početka 2026. godine ćemo to morati obračunavati, a od 2030. Evropa traži da taj novac uplaćujemo u evropske fondove, pa vidjećemo kako će to dalje teći – rekao je Petrović i dodao da je sigurno da moraju biti uložena značajna sredstva u obje termoelektrane i u Gacku i Ugljeviku.

– Dosta toga je već urađeno na ekologiji u Ugljeviku – napravljen je sistem za odsumporavanje dimnih gasova, vrijedan više od 85 miliona evra i taj kredit se isplaćuje japanskoj Agenciji za međunarodnu saradnju “Džajka” do 2039. godine – naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, u termoelektrani u Gacku je prioritet ekologija jer nisu kvalitetni ni filteri, ni ugalj koji se loži u kotlu, pa zato dolazi do slabije energije i proizvodnje.

– Zato smo se sa rukovodstvom termoelektrane u Gacku odlučili za instaliranje postrojenja za prečišćavanje uglja sa iks-rej zracima. Takvih postrojenja ima jedino u Njemačkoj i tamo gdje je ugalj lošijeg kvaliteta i u njemu ima primjesa ostalih sastojaka, mora se očistiti uz pomoć takvog složenog sistema, teškog više od dva miliona kilograma – naveo je Petrović.

On je istakao da, nakon postavljanja tog postrojenja, za šta je rok 24 mjeseca, neće više biti problema sa sitnim i krupnim česticama, ni sa snagom elektrane i proizvodnjom, a iz te razlike u boljoj proizvodnji moći će da se otplati to postrojenje, koje nije nimalo jeftino.

On je dodao da će se time stabilizovati rad termoelektrane u Gacku za narednih 15 godina.

– Da li je sve to trebalo ranije i da li je sada pravi trenutak za to? Mi to moramo uraditi jer nemamo adekvatnu zamjenu u ovoj fazi i niko nam iz Evrope nije dao nijedan grant ni za solarne, ni za hidroelektrane – rekao je Petrović i naglasio da će razlika u novcu, koja bude obezbijeđena zahvaljujući tom postrojenju, biti usmjerena na stabilizaciju sistema u Gacku.

Prethodni članakVučić: Albanski policajci uperili puške u Danila, nisu mu skinuli majicu
Naredni članakPOŽAR U MOSTARU: Izgorio sprat zgrade u Titovoj