PETROVIĆ: HE “MRSOVO” BIĆE ISPLAĆENA ZA 12 GODINA

RUDO – Generalni direktor preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je danas da će se po trenutnim cijenama električne energije hidroelektrana “Mrsovo” isplatiti za 12 godina, što je za ovakve objekte, veoma povoljno.

“Pod okolnostima da cijene ostanu na današnjem nivou, a to je oko 100-120 evra po megavat času. U slučaju da cijene budu pobećavanje, a vjerujemo da hoće, onda će ovaj objekat biti isplativiji od ovih planiranih 12 godina”, rekao je Petrović novinarima u Rudom gdje je ozvaničen početak radova na izgradnji HE “Mrsovo”.

Petrović je naveo da će se graditi betonska gravitaciona brana visine 37 metara, sa pribranskim postrojenjem, što će izvoditi firma “NGA” iz Turske, dok će se u elektranu ugraditi oprema austrijskog proizvođača “Fojt”.

“Ovaj izvođač radova ima već četiri hidroelektrane u svom vlasništvu u Turskoj, garantuje da će izvesti radove za 31 mjesec počevši od danas, a finansiranje je u cijelosti oslonjeno na `Elektroprivredu Republike Srpske` putem preduzeća `Obnovljivi izvori energije` iz LJubinja koje će kontrolisati kvalitet radova putem nadzornog organa iz Beograda”, pojasnio je Petrović i dodao da je vrijednost radova 98 miliona evra.

Prema njegovim riječima, ova hidroelektrana će doprinijeti razvoju obnovljivih izvora energije u Republici Srpskoj, kao i procentu proizvedene električne energije iz ovih izvora.

On je podsjetio da će instalisana snaga HE “Mrsovo” biti 36,8 megavat časova sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od 140 gigavat časova električne energije.

Prethodni članakDODIK OZVANIČIO POČETAK RADOVA NA HE “MRSOVO”: ISTORISJKI PROJEKAT ZA REPUBLIKU SRPSKU (video)
Naredni članakHrvati na primorju spustili cijene i do 60 odsto