DODIK OZVANIČIO POČETAK RADOVA NA HE “MRSOVO”: ISTORISJKI PROJEKAT ZA REPUBLIKU SRPSKU (video)

RUDO- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ozvaničio je danas početak radova na Hidroelektrani “Mrsovo” u Rudom, rekavši da je to istorijski trenutak i za Republiku Srpsku i za ovu opštinu, te da će za 31 mjesec Hidroelektrana proraditi.

Dodik je rekao da će biti zaposleno 60 novih radnika, te da će to biti izuzetan doprinos sistemu zelene energije.

“Decenijama se o ovome priča, što govori o tome koliko je to bilo složeno”, rekao je Dodik i dodao da je uz želju i ekonomsku opravdanost sve moguće.

On je istakao da je ovim iskazana sva sposobnost Republike Srpske da i u složenim okolnostima može uspješno da radi.

“Imamo preko 500 miliona više investicija nego prošle godoine, što omogućava da su nam makroekonomski pokazatelji dobri i da je Republika Srpska danas stabilna i sigurna”, naglasio je Dodik.

On je istakao da Srpska ne vidi izazove koji bi mogli da je dovedu u bilo kakav problem.

“Naravno, ukoliko neke velike moći ne pokušaju neke druge aranžmane, ali to je njihov problem. Naše je da se borimo, da idemo dalje”, poručio je Dodik.

Osim izgradnje Hidroelektrane „Mrsovo“, Dodik je rekao da je u toku i realizacija projekata “Gornji horizonti”, “Buk bijela”, “Bistrica”.

“To mijenja kompletno oblik i konfiguraciju ovog terena, jer se sve to nalazi ovdje u okolini”, rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa turskim partnerima, koji su generalni izvođači radova na izgradnji Hidroelektrane, ali i sa partnerima iz Srbije i Austrije.

“Ova investicija, koja će biti završena za 31 mjesec, biće na dobrobit mještana Rudog, ali i svih nas”, rekao je Dodik.

Preduzeće “ERS-Obnovljivi izvori energije” posjeduje koncesiju za izgradnju HE “Mrsovo” u opštini Rudo. Ta HE na rijeci Lim biće instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova, objavljeno je ranije iz ERS-a.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, kao i drugi zvaničnici Srpske i Turske.

– Mi u Republici Srpskoj činimo sve da obezbdijedimo dovoljne količine zelene energije i to i danas u Rudom radimo – istakao je Višković i dodao da će HE “Mrsovo” svojim benefitima Rudo u narednom periodu svrstati u red srednje razvijenih opština.

Višković je podsjetio da je u energetskom sektoru posljednja velika investicija bila 1985. godine u Višegradu, te da je Vlada Srpske napravila novi strateški cilj vezan za prioritete u čemu je, kao motor razvoja Republike Srpske, prepoznata energetika.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da se Republika Srpska ne osvrće na pokušaje gušenja njenog rasta i razvoja, što pokazuje izgradnja Hidroelektrane “Mrsovo” u Rudom, kao i oko pet milijardi KM investicija u oblasti energetike.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

– Danas treba čestitati i narodu Rudog i Republici Srpskoj koja trpi užasne pritiske, kako bi njen rast i razvoj bio zaustavljen. Mi se ne osvrćemo na te pritiske, nego idemo dalje – rekao je Đokić.

On je istakao da Republika Srpska trenutno u oblasti energetike ima oko pet milijardi KM investicija.

Generalni direktor preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je  da će se po trenutnim cijenama električne energije hidroelektrana “Mrsovo” isplatiti za 12 godina, što je za ovakve objekte, veoma povoljno.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Petrović je naveo da će se graditi betonska gravitaciona brana visine 37 metara, sa pribranskim postrojenjem, što će izvoditi firma “NGA” iz Turske, dok će se u elektranu ugraditi oprema austrijskog proizvođača “Fojt”.

– Ovaj izvođač radova ima već četiri hidroelektrane u svom vlasništvu u Turskoj, garantuje da će izvesti radove za 31 mjesec počevši od danas, a finansiranje je u cijelosti oslonjeno na `Elektroprivredu Republike Srpske` putem preduzeća `Obnovljivi izvori energije` iz Ljubinja koje će kontrolisati kvalitet radova putem nadzornog organa iz Beograda – pojasnio je Petrović i dodao da je vrijednost radova 98 miliona evra.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović izjavo je da je HE “Mrsovo” veliki benfit za ovu lokalnu zajednicu.

– Želja mi je da iza mene nešto ostavim ovom narodu, a uz pomoć Vlade Srpske to ću i uspjeti – rekao je Bogdanović i  izrazio uvjerenje da će, uz HE “Mrsovo”, povratku ljudi doprnijeti i izgradnja puta Rudo-Mioč.

Preduzeće “ERS-Obnovljivi izvori energije” posjeduje koncesiju za izgradnju HE “Mrsovo” u opštini Rudo. Ta HE na rijeci Lim biće instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova, objavljeno je ranije iz ERS-a.

Direktor preduzeća “ERS-Obnovljivi izvori energije” Siniša Šišić izjavio je danas da izgradnja Hidroelektrane Mrsovo u Rudom, čiji je investitor ovo preduzeće, pokazuje da rukovodstvo Srpske ima sluha za male sredine.

– Sve ovo ne bi bilo moguće da nismo imali bezbrezervnu podršku uprave matičnog preduzeća na čelu sa direktorom Lukom Petrovićem, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika – naveo je Šišić.

Preduzeće iz Banjaluke “Komsar enerdži hidro” potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane “Mrsovo” sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a.

Preduzeće “Komsar enerdži hidro”, koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

Privredno društvo “ERS-Obnovljivi izvori energije” iz LJubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu “Komsar enerdži hidro” da bi postalo vlasnik.

 

Prethodni članakBećirović glasao protiv otvaranja konzulata Srbije u Bijeljini
Naredni članakPETROVIĆ: HE “MRSOVO” BIĆE ISPLAĆENA ZA 12 GODINA