Patrijarh u Foči: SPC u sabornosti snaži srpski narod da se odupre svim iskušenjima

Patrijarh Porifirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više vladika danas su razgovarali sa načelnikom opštine Foča, a obišli su i Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog. Svi u saglasju, posjeta i povod su istorijski, crkva u sabornosti snaži srpski narod da se odupre svim iskušenjima.

Od početka šezdesetih godina prošlog vijeka ovo je peta posjeta srpskog prvojerarha Foči. U susretu sa rukovodstvom opštine Foča, njegova svetost je istakao da je veliki blagoslov i radost gdje god da idemo, gdje živi pravoslavni srpski narod. Ipak, ova posjeta ima svojevrsnu posebnost.

– Poseban blagoslov je kada dolazimo u Republiku Srpsku i BiH, jer rijetko gdje nailazimo na jednostavan otvoren odnos ljubavi i vjere kako kada dolazimo ovdje – istakao je patrijarh Porfirije.

Veliko osvećenje Svetosavskog hrama u Foči je ispunjenje viševjekovne želje pravoslavnog življa da u centru grada podignu bogomolju.

– Istorijski je događaj da će biti osveštan ovaj hram koji je najveći u BiH i šire – rekao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

Patrijarhov blagoslov, studentima i profesorima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog.

Posebna je povezanost Svetosavskog hrama u Foči i fakulteta koji je jedan od tri visokoškolske ustanove, pored onih u Beogradu i Libertvilu.

– Ta crkva nije samo gradski hram nego i mjesto gdje naši studenti stiču praksu – naveo je dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči protojerej-stavrofor Vladislav Topalović.

Izgradnju Svetosavskog hrama u Foči koja je počela prije sedamnaest godina, uz vjerni narod značajnim novcem pomogli su Opština Foča i institucije Republike Srpske.

Prethodni članakKošarac: “Trojka” pokušala da izazove haos u Banjaluci
Naredni članakPatrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save u Foči služi svečani čin doksologije