Patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save u Foči služi svečani čin doksologije

U Hramu Svetog Save u Foči u toku je svečani čin doksologije koju služi patrijarh Porfirije sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, arhijerejima, sveštenstvom i vjernim narodom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je u Foči svetosavlje način življenja i postojanja.

– Ovaj veleljepni hram je svjedok toga. Podigosmo ga u Slavu Božju, a u spomen na našeg Svetog oca Savu. Međutim, ovo je spomen hram za sve one koji su bili, koji jesu i koji će biti ovdje u Foči i u našoj mitropoliji – poručio je mitropolit.

Patrijarh Porfirije istakao je da srpski narod ima blagoslov Svetog Save.

– Gdje god se srećemo imamo blagoslov Svetog Save, svetih iz našeg roda, ali moram da kažem i nemojte mi zamjeriti zbog toga, kada dolazimo ili kada ja dolazim u ove krajeve osećam se da sam u svome domu, da sam među svojima – poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više vladika danas su razgovarali sa načelnikom opštine Foča a obišli su i Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog.

Svi u saglasju, posjeta i povod su istorijski, crkva u sabornosti snaži srpski narod da se odupre svim iskušenjima.

Srpski patrijarh će sutra na praznik Svetog Јovana Zlatoustog u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati Zavjetni Svetosavski hram. Prisustvovaće i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Doček Njegove svetosti je u 8.30 časova.

Temelji najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine. Hram Svetog Save pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.

Činom velikog osveštanja, radovi u Svetosavskom hramu se ne završavaju. Ostaje da se uradi još jedan veliki posao – oslikavanje svodova hrama freskama.

Prethodni članakPatrijarh u Foči: SPC u sabornosti snaži srpski narod da se odupre svim iskušenjima
Naredni članakDodik: Nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći dok je Helez ministar