PATRIJARH PORFIRIJE POSJETIO MANASTIR ŽITOMISLIĆ: VELIKI JE BLAGOSLOV DOĆI U HERCEGOVINU

Patrijarh srpski Porfirije stigao je u Manastir Žitomislić kod Mostara gdje ga je dočekao iguman Danilo sa bratstvom manastira i vjernim narodom.

Patrijarh je u manastir stigao u pratnji episkopa zahumsko-herecgovačkog i primorskog Dimitrija i gradonačelnika Mostara Maria Kordića, a ispred manastira dočekao ga je veliki broj vjernika.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je veliki blagoslov da se dođe u Hercegovinu, zemlju Svetog Save i da se tu moli Bogu sa braćom Srbima za mir unutrašnji u svakome, za mir u porodicama, u narodu i među svim ljudima.

Iguman Danilo na dočeku je kazao da je ovo veliki dan za manastir Žitomislić jer po prvi put dočekuje patrijarha Porfirija koji donosi blagoslov bratstvu manastira i vjernom narodu koji se okuplja u ovoj svetinji.

On je podsjetio da je posjeta srpskog Patrijarha nastavak neprekinute tradicije posjeta srpskih patrijarha manastiru Žitomisliću. Patrijarh Germana bio je u posjeti 1967. godine, patrijarh Pavle 1992. povodom sahrane Žitomislićkih Mučenika i 2005. godine kada je sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve osveštao obnovljeni manastir Žitomislić u kome je tom prilikom započelo i zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora, te patrijarha Irineja 2015. godine.

U manastiru Žitomislić služena je doksologija u čast dolaska patrijarha, a nakon toga patrijarh je obišao Muzej Žitomislić koji je otvoren 2019. godine i u koji je postavljena vrijedni riznica koja je vraćena u ovu svetinju, a čini je zbirka ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH.

Patrijarh će danas posjetiti i Prebilovce, Vladičanski dvor, Stari gard, imaće prijem u Gradskoj vijećnici, a u 19 časova je doček patrijarha u Mostaru ispred Saborne crkve Svete Trojice.

Prethodni članakPATRIJARH SRPSKI STIGAO U MOSTAR: Na aerodromu ga dočekali vladika i gradonačelnik (foto)
Naredni članakPatrijarh Porfirije: Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, a da nije otišao sa utjehom