Patrijarh Porfirije: Moliću Boga da svim narodima u Mostaru i Hercegovini da mir

Njegova svetost patrijarh Porfirije rekao je u besjedi vjernom narodu u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru da će moliti Boga da da svim narodima u Mostaru i Hercegovini da mir.

Patrijarh je naglasio da je Bog dao da se opet poslije padova i stradanja dogodilo da na Bjelušinama imamo gotovo obnovljen hram.

“Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu jeste svjedočenje i ispovijedanje istine i činjenice da nismo samo tijelo i biološka bića, nego duhovna bića i da sve ono što je materijalno, pozvano je da Duhom svetim bude prožeto i da našim podvigom i ljubavlju postane duhovno”, rekao je patrijarh Porfirije.

Naglašava da je najveći pad svih u gradu onaj kada su rušene svetinje.

“Taj trenutak kada smo rušili svetinje jedni drugima, mjesta na kojima se sabiramo i molimo Bogu, taj trenutak je bio najveći poraz za sve nas zajedno i najveći mogući pad pred Bogom. Nema divnije stvari nego kada se zidaju svetinje, a naročito kada se porušene svetinje obnavljaju. Blagosloveni smo jer imamo obnovljenu svetinju, jer je to početak našega obnavljanja, obnavljanja u sebi, sa bogom i međusobno”, rekao je patrijarh.

Dodaje da nema mogućnosti da uspostavljamo mir spolja dok nemamo mir u sebi.

“Nije moguće da obezbjedimo mir sebi dok ne obezbjedimo mir onome do nas”, poručio je patrijarh Porfirije.

Kaže da istinski mir imamo onda kada se trudimo da onaj kraj nas ima mir.

“To važi za svaku vrijednost…Ovaj hram jeste dar Božiji. Nekada najveći hram na Balkanu pravoslavni jeste mjesto na kojem se sabiramo i sabiraćemo se da bismo vidjeli Boga i sebe, upoznali Boga i čovjeka. Zato služi sveta liturgija i hram. U obnovi ovoga hrama pokazali su istu brigu i osjećanje za mirom i pripadnici drugih naroda i vjera. Da bi iskazali potrebu za mirom učestvovali su u obnovi hrama i mi u obnovi njihovih svetinja. U obnavljanju bližnjeg svako obnavlja sebe i spoznaje činjenicu da niko ne može reći da je sam sebi dovoljan i da sam stiče mir, ljubav radost i ljepotu. Sve to postoji kao dar božiji i dato nam je, ali ne da bi smo prisvajali za sebe”, rekao je patrijarh.

Dodaje da mi nismo gospodari ni svoga života, na svijet došli ne pitajući se i da će nas Bog pozvati u naručje ne pitajući nas.

“Mi smo vlasnici i gospodari samo onoga što smo dobili kao dar Božiji. Ali moramo taj dar da uvećamo i da ga podijelimo sa drugima”, rekao je patrijarh.

Dodaje da je svako dobio svoj dar ne da bi ga prisvojio ili sakrio, već da bis se trudio kroz molitvu, post, milosrđe, praštanje, pokajanje i sve ono čemu nas uči Jevanđelje.

“Taj trud treba da uložimo kako bi smo ono što smo dobili od Boga upoznajemo, ali i da kroz njih dijelimo sebe drugima. Naše je samo ono što smo podijelili sa drugima. Najljepši je onaj koji je najviše umnožio svoje talente”, poručio je patrijarh Porfirije.

Kazao je da je potreba svih u Mostaru, da razumiju poruku Božiju, i da se razumije da nismo materijalna bića.

“Sabirajući se ovdje i moleći se Bogu mi ćemo znati istinu i činiti ono što je Bogu ugodno i znaćemo da je posljednji sud božiji gdje će nas Bog pitati šta smo činili da budemo bolji. Bog će u nama tražiti trud i napor. Pitaće nas šta smo činili unutar svojih porodica, unutar naroda. Dali smo postojali jedno u vjeri, Hristu, Crkvi”, rekao je patrijarh dodajući da se samo tako može biti u ljubavi i sa drugima.

Patrijarh je rekao da je potrebno da nam Hristost treba biti na prvom mjestu.

“Neka gospod da mir, ljubav i radost i svim ljudima koji žive u ovom gradu i Hercegovini  molitvama svih svetih. Mir, radost i ljubav svima. Molite se za nas, kao što ćemo mi za vas”, poručio je patrijarh Porfirije vjernom narodu u besjedi.

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.
Prethodni članakU MOSTARU SUTRA SASTANAK DODIKA, ČOVIĆA I LIDERA “TROJKE”
Naredni članakPatrijarh krstio djevojčicu Sofiju iz Mostara