Patrijarh Irinej: Neizvjesni razgovori o Kosovu i Metohiji

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da su se on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da su razgovori o Kosovu i Metohiji neizvjesni i da je situacija na tom području veoma teška.

 Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rješenje, tako da je to problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i vidjećemo kako će to da se završi – rekao je patrijarh Irinej za portal „Nova.rs“ poslije jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh Irinej je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o završetku radova na Hramu Svetog Save u Beogradu i da se nije odustalo od ideje da osveštanju Hrama sredinom oktobra prisustvuje i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

– Mi smo taj termin odredili, ali je pitanje da li će biti moguće organizovati u drugoj polovini oktobra. To zavisi od mnogih faktora. Imamo nade da će tom činu prisustvovati predsjednik Putin i od te ideje nismo odustali. To će se dogoditi ako uslovi dozvole – rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da ima još mnogo posla na Hramu Svetog Save i da se sve planski obavlja.

– Ukoliko budemo obavili te poslove i ako prilike budu dozvoljavale, mi ćemo organizovati takav skup – istakao je patrijarh Irinej.

Govoreći o reagovanjima na njegovu izjavu da je vrijeme za pomirenje između Srba i Hrvata, patrijarh srpski je naveo da je to oduvijek stav Srpske pravoslavne crkve.

– Naš stav je oduvjek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obje strane. Vidjećemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu – istakao je patrijarh Irinej.