Parlament Srpske usvojio Deklaraciju Svesrpskog sabora

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena sa 62 za i tri protiv.

Uz Deklaraciju, NSRS usvojila je Zaključke vezano za Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, prijedlog klubova poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a, te poslaničkih grupa SPS-a, DNS-a i Narodnog fronta.

Zaključci su usvojeni sa 62 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim poslanikom.

Željka Cvijanović i Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je u završnoj riječi da predstavnici Kluba poslanika za pravdu i red nisu potpisali zaključke.

Zaključci vezano za Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda

– Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su se birači u Srpskoj na referendumu održanom 25.9.2016. godine izjasnili da se 9. januar obilježava i praznuje kao Dan Republike Srpske i Krsna slava.

– Narodna skupština Republike Srpske smatra da je Sretenje 15. februar potrebno definisati kao Dan svesrpske državnosti koji treba ujedinjeno obilježavati i proslavljati zajedno sa Republikom Srbijom.

– Zadužuje se Vlada Republike Srpske da, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, formira Organizacioni odbor za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske.

– Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da usvajanjem i stupanjem na snagu Zakona o imunitetu Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 39/24) ne postoje prepreke da za člana Organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske može biti imenovan i nosilac izvršne vlasti.

Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

NSRS (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Deklaraciji, usvojenoj na Svesrpskom saboru održanom 8. juna u Beogradu, ukazano je na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja i odlučeno da Sabor bude održavan redovno, svake dvije godine, na kojem bi se zajedno razmatrala najvažnija nacionalna pitanja uz učešće predstavnika Srbije i Republike Srpske, kao i drugih predstavnika srpskog naroda iz regiona i svijeta.

U Deklaraciji se navodi da Svesrpski sabor konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu.

– Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju – piše u tekstu Deklaracije.

Svesrpski sabor naglasio je da je Republika Srpska jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni subjekt koji samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije u skladu sa Ustavom BiH – Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i čija teritorija ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je ova deklaracija jedan od istorijski najvažnijih i najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u cjelini.

– Deklaracija govori o jedinstvu srpskog naroda i njome se odgovara na sva pitanja i zebnje iz prošlosti i daje nam snagu da idemo dalje – rekao je Dodik.

On je naglasio da se može očekivati da će vlade Srpske i Srbije i ostale zemlje, gdje Srbi mogu da dobiju podršku, sačiniti operativne planove za sprovođenje Deklaracije.

– Svi stavovi iz Deklaracije i njena preambula daju odgovore na dešavanja u prošlosti i tretira se sve ono što je važno za budućnost. Kada je riječ o praznicima, 9. januar nastavljamo obilježavati, ali ćemo slaviti i Sretenje kao zajednički praznik. Nema potrebe da se spekuliše o 9. januaru i ne treba ništa objašnjavati, jer je sve apsolutno jasno. Oni koji ovo osporavaju vidljivo je da rade u skladu sa stavovima iz Sarajeva – istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović istakla je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda jasno izbalansirana i urađena na način da Srpska i Srbiju budu spremni za budućnost.

Navela je da je da je u Deklaraciji iskazana podrška očuvanju Dejtonskog sporazuma.

Prethodni članakVujadinović: Čuvanje mira najvažniji zadatak
Naredni članakTurska i Holandija u osmini finala Evropskog prvenstva