“Pamflet u režiji OBA BiH – specijalni rat protiv Srpske”

Na nekoliko međunarodnih medijskih adresa stigao je papir sa takozvanim instrukcijama kojima Republika Srpska i Srbija navodno koordiniraju aktivnosti u BiH s ciljem destabilizacije prilika u BiH, objavila je Srna.

Tekst, u koji je Srna imala uvid, nema potpisa, a pisan je ekavicom latiničnim pismom.

U Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Srni je rečeno da prvi put vide takav papir i da je iz sadržaja jasno da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH stavljena u funkciju specijalnog rata protiv Republike Srpske.

Takođe, naveli su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, da je na papiru gomila besmislica koje nije vrijedno ni komentarisati, te da je taj papir u federalnim medijima legalizovao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH Denis Zvizdić.

I u Kabinetu predsjednice Republike Srpske negiraju da su ikada ranije vidjeli takav papir i da je riječ o običnom pamfletu i podmetanju smišljenom u sarajevskom podzemlju koji služi za diskreditaciju i Srbije i Republike Srpske, kao i za privlačenje međunarodne pažnje.

Na papiru, u koji je Srna imala uvid, navedene su takozvane instrukcije o ponašanju političara i građana Srpske i Srbije, te se tako, između ostalog, naglašava da Srpska i Srbija treba ekonomski i infrastrukturno da se uvezuju, da državni funkcioneri Srbije ubuduće zaobilaze političare i institucije BiH što god je više moguće i da bi visoki funkcioneri Republike Srpske i njeni građani trebalo da izbjegavaju ambasade, konzulate i predstavništva BiH i da se u slučaju konzularne pomoći u inostranstvu obraćaju DKP-a Srbije.

Prethodni članakTužilaštvo BiH formiralo predmet protiv nekoliko osoba iz Srpske
Naredni članakEVO KAKO SA STRANE VIDE MOSTAR GODINU NAKON IZBORA: Nisu riješene podjele