Palmer i Ajhorst: Nemamo konkretna rješenja, ali imamo želju da pomognemo

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst danas su se sastali sa opozicijom iz FBiH i Republike Srpske na temu izmjena Izbornog zakona BiH.

Angelina Ajhorst je kazala da SAD i EU žele ohrabriti sve političke aktere u BiH da konačno počnu raditi na svim važnim temama, a to su i sprovođenje relevantnih presuda sudova za ljudska prava uključujući i ono što se podvodim pod vladavinu prava.

“Imali smo izuzetno dobar dijalog, dotakli smo se i realizacije preporuka OSCE-a vezano za izborni proces. Čuli smo danas dosta ohrabrujućih poruka, a i mi smo uputili iste. Sve se tiče eliminacije diskriminacije koja je utvrđena u zakonskim odredbama u BiH, da se radi na eliminaciji diskriminacije i korupcije u izbornom procesu, sprečavanju svih mogućih krađa i povreda Izbornog zakona. Hvala svima akterima na dijalogu, a EU i SAD su jedinstveni u stavovima”, kazala je.

Metju Palmer je kazao da je uvijek zadovoljstvo biti u Sarajevu, naročito danas sa Angelinom Ajhorst iz EU koja je, kako je kazao, njegov dugogodišnji prijatelj.

“Ovdje smo da bismo izrazili solidarnost SAD-a i EU za BiH na njenom euroatlantskom putu. Tu smo da damo podršku BiH ka članstvu u EU. Puno je posla, ali želim istaći da smo imali konstruktivne razgovore. Nije lako postići sve što se želi, ali su bili kvalitetni razgovori. Iznenađeni smo time da su akteri pokazali spremnost da se dođe do sporazuma koji će biti od koristi za BiH i njene građane”, rekao je.

Palmer je istakao da SAD i EU nemaju konkretna rješenja, ali imaju volju i želju da pomognu i podstaknu konverzaciju kako bi dali osjećaj i injekciju hitnosti koliko je bitno da se ova pitanja rješavaju što prije.

“I da se rješava izborna reforma i ograničena ustavna reforma. Tu su i razne ekonomske reforme u neizbornoj godini kako bi BiH išla ka prosperitetu i stabilnosti”, zaključio je američki funkcioner.

Ajhorst i Palmer su danas razgovarali sa Bakirom Izetbegovićem (SDA), Draganom Čovićem (HDZ), Elmedinom Konakovićem (NiP), Branislavom Borenvićem (PDP), Mirkom Šarovićem (SDS), Nerminom Nikšićem (SDP), Sabinom Ćudić (NS) i Fahrudinom Radončićem (SBB).

Prethodni članakU Srbiji otkriven ilegalni migrantski kamp
Naredni članakPapa u bolnici