PALE PRESUDE: Dvoglavi orao više NIJE NEPOŽELJAN u FBiH

Srbi u Federaciji BiH imaju pravo da nose šubare, šajkače i drugu narodnu nošnju, kao i grb Nemanjića i tradicionalna srpska obilježja.

Epilog je ovo pravosnažne presude koju je donio sud u Bihaću u korist dvojice Srba iz Bosanskog Petrovca, Nikole Balabana i Danila Kecmana, koji su kažnjeni jer su uoči pravoslavnog Božića, prošle godine, imali kape sa grbom Nemanjića, a koje je lokalna policija okarakterisala kao “četnička obilježja“.

Balaban i Kecman su se, naime, teretili da su 6. januara 2020. godine izazvali vjersku, nacionalnu netrepeljivost i mržnju tako što su prilikom proslave Badnjeg dana na javnom mjestu nosili „četnička oilježja“, odnosno kape šajkače i šubare sa kokardama.

Zvanični grb

Opštinski sud u Bihaću, a potom i Kantonalni sud u tom gradu su, međutim, utvrdili da se nije radilo o četničkim obilježjima već zvaničnom grbu Republike Srbije, odnosno grbu Nemanjića.

Osim oslobađajuće presude Balabanu i Kecmanu, obustavljen je i prekršajni postupak protiv srpskih policajaca iz Bosanskog Petrovca, Dragana Lipića i Neđe Mrđe.

Protiv njih je MUP Unsko-sanskog kantona pokrenuo disciplinski postupak jer su se 6. januara, nalazili u društvu s Balabanom i Kecmanom, kada su oni, po tvrdnjama policije, nosili „kokarde“ na kapama.

Iako dva policajca taj dan niti su bili na dužnosti niti su nosili bilo kakva obilježja, policija ih je teretila za težu povredu službene dužnosti, pa su suspendovani.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i banjalučki advokat Milan Petković, koji je branio Balabana i Kecmana pred sudom u Bihaću, takođe je stava da presuda predstavlja pozitivan pomak za Srbe u FBiH.

– Ova presuda će sigurno doprinijeti suživotu u Bosanskom Petrovcu, a nikako nekim novim razmiricama. Pozivam i Srbe u Federaciji BiH da uvažavaju druge konstitutivne narode i da žive u dobrim odnosima sa svojim komšijama Bošnjacima, Hrvatima i ostalima, i da se dozvoli da svako od njih može upražnjavati svoje vjerske i nacionalne potrebe i osjećanja – poručio je Petković, koji je Balabana i Kecmana u ovom slučaju branio potpuno besplatno nakon što su oni u januaru prošle godine tražili pomoć od parlamenta Srpske.

Namjera

Petković kaže za Srpskainfo da je od prvog dana bilo očito da se željelo zabraniti Srbima u Bosanskom Petrovcu, ali i drugim opštinama u FBiH gdje žive građani srpske nacionalnosti, da obilježavaju Božić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Drago mi je da je pravda pobijedila i da je pravo dokazano na sudu, odnosno da su oba suda u Bihaću potvrdili da je „kokarda“ dozvoljena u FBiH. Ovo je posebno značajno za Srbe u FBiH za ubuduće jer će se moći pozivati na ovu presudu – kaže Petković.

On kaže da ovaj slučaj pokazuje i da se isplati braniti na sudu i da pravo i pravda pobijede.

Petković pojašnjava da je u toku sudskog postupka dokazano da su Balaban i Kecman tog dana imali kape šajkače i šubare na kojima se nalazio grb Srbije, odnosno grb Nemanjića sa dvoglavim orlom, i da se nije radilo o nikakvom, kako je policija htela predstaviti, „četničkom obilježju pod kojim su ubijani muslimani za vrijeme rata i slično“.

– Moja odbrana se zasnivala na tome da šajkača i šubara ne predstavljaju zabranjene kape ili neki odjevni predmet, već da je to dio srpske nošnje i srpske tradicije – pojašnjava Petković.

Oružane snage BiH

Dodaje da je grb Nemanjića zvaničan grb Srbije, koji je ranije bio i grb Republike Srpske, a koji trenutno koristi Treći pješadijski puk Republike Srpske pri Oružanim snagama BiH.

– Nije logično da ako vojska BiH može koristiti takav grb i ako je on zvaničan, zašto onda dvoglavog orla ne bi mogli da nose Srbi u FBiH – kaže Petković.

On ističe da je policija iz Bosanskog Petrovca pokušala da dokaže kako građani ne razlikuju grb Srbije od kokarde, koja se nalazi na srpskoj narodnoj nošnji, te da su određena lica, navodno, padala u nesvijest kada su vidjela fotografije na Fejsbuku.

Petković kaže da je na sudu svjedočio i čovjek iz Bosanskog Petrovca, koji je bivši pripadnik takozvane Armije RBiH, a koji je tvrdio da su ta obilježja kod njega i porodice izazvala takav strah da su imali nesanice i slično. Tvrdio je da se ne osjećaju bezbjedno u Bosanskom Petrovcu, jer su doživjeli velike neprijatnosti tokom rata.

Politika umiješala prste

S druge strane, kako kaže Petković, lokalni sveštenik Jovan Banjac je na sudu potvrdio da Srbi već godinama na taj način obilježavaju Badnji dan i Božić u Bosanskom Petrovcu i da nikada nije bilo nikakvih ni vjerskih ni nacionalnih netrpeljivosti.

– On je rekao da je ovdje očito politika umiješala prste jer ranije nikada nije bilo sličnih problema. Čak su i građani drugih nacionalnosti svjedočili na sudu i potvrdili da nikada nije bilo raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti u Bosanskom Petrovcu – naveo je Petković za Srpskainfo.

FOTO: US
FOTO: US

On se juče u Bosanskom Petrovcu ovim povodom sastao s predsjednikom Opštinskog vijeća u tom gradu, Nemanjom Davidovićem, a sastanku su prisustvovali i Balaban i Kecman. Oni su nakon sastanka iskazali zadovoljstvo što je navedeni slučaj završen tako što su pravo i pravda pobijedili.

 

Prethodni članakCrni dani za Njemačku: Nikada nismo vidjeli ovakvu katastrofu, ovo je užasno
Naredni članakTREBINjSKI PDP OSUO PO VUKANOVIĆU