“Otvoreni Balkan” – od danas zajedničko tržište rada

Јedinstveno tržište rada inicijative “Otvoreni Balkan”, čije su članice Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, počinje danas, a svi građani uz najjednostavniju proceduru moći će da dobiju posao u bilo kojoj od ovih zemalja.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da će građani Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije od danas moći da žive i rade u bilo kojoj od tri zemlje kao u svojoj, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

– Za ove naše prostore 1. mart je revolucija. Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu bez bilo kakvih administrativnih barijera su višestruke, počev od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja povjerenja investitora do rasta ključnih sektora privrede – naveo je Čadež.

Iz Komore ukazuju da su prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu bez bilo kakvih administrativnih barijera višestruke, počev od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja povjerenja investitora do rasta ključnih sektora privrede.

Očekuje se da slobodan pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika spriječi dalji odliv mozgova i mladih iz regiona nudeći mogućnosti za zapošljavanje, ali i da odgovori na sve veće zahtjeve za kvalitetnim kadrovima, kako lokalnih, tako i međunarodnih kompanija koje posluju u regionu, navode iz Privredne komore Srbije.

Prethodni članakTrebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija
Naredni članakPokazna vježba “Štit 2024” u Trebinju