Osam razloga zašto biste trebali redovno piti čaj od kamilice

Čaj od kamilice već se dugo koristi kao tradicionalni narodni lijek za širok spektar zdravstvenih problema. Većina ljudi može piti čaj od kamilice uz neke druge tretmane, ali ne treba čajem zamijeniti propisane medicinske tretmane, posebno ako osoba ima neke ozbiljne bolesti.

Kamilica sadrži hemikalije zvane flavonoidi. To je vrsta hranjivih sastojaka prisutnih u mnogim biljkama i igraju značajnu ulogu u ljekovitom djelovanju kamilice. Istraživači još nisu sigurni koje su druge hemikalije prisutne u kamilici i koje su odgovorne za njene blagodati. Evo koje su blagodati povezane s čajem od kamilice.

Smanjivanje menstrualnih bolova

Nekoliko studija povezalo je čaj od kamilice s ublažavanjem menstrualnih grčeva. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da konzumiranje čaja od kamilice tokom mjesec dana može smanjiti bol uzrokovanu menstrualnim grčevima. Žene koje su učestvovale u tom istraživanju takođe su izvijestile da su bile manje anksiozne i manje pod stresom tijekom tog razdoblja.

Snižava šećer u krvi i dobar je za dijabetičare

Neka istraživanja pokazala su da čaj od kamilice može smanjiti nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Ovaj čaj ne može biti zamjena za lijekove za dijabetes, ali može biti koristan dodatak postojećim tretmanima.

Može usporiti ili prevenirati osteoporozu

Osteoporoza je progresivan gubitak gustoće kostiju. Ovaj gubitak povećava rizik od loma kostiju i iskrivljenog držanja. Iako se ovo stanje može razviti kod bilo koje osobe, najčešće se javlja kod žena u menopauzi. Smatra se da bi to moglo biti posljedica efekta estrogena. Studija iz 2004. godine otkrila je da ovaj čaj može imati anti-estrogene učinke. Osim toga, studija je utvrdila da čaj od kamilice promiče gustoću kostiju, no autori studije upozoravaju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se dokazala ta povezanost.

Smanjuje upalu

Upala je reakcija imunološkog sistema u borbi protiv infekcije. Čaj od kamilice sadrži hemijske spojeve koji mogu smanjiti upalu. Međutim, dugotrajna upala povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući hemoroide, gastrointestinalne bolove, artritis i autoimune poremećaje.

Može pomoći osobama koje boluju od raka

Neke studije sugerišu da čaj od kamilice može ciljati stanice raka ili spriječiti njihov razvoj, no potrebna su dodatna istraživanja koja bi definitivno potvrdila. Takođe, većina takvih istraživanja posmatrala je kliničke modele na životinjama, a ne na ljudima. Studija iz 2012. godine uspoređivala je snage čajeva od nevena i kamilice u borbi protiv raka. Oboje su mogli selektivno ciljati tumore raka, ali efekti čaja od nevena bili su snažniji. Treba napomenuti da pacijenti koji imaju rak ne smiju zanemarivati propisane ljekarske tretmane.

Pomaže u spavanju i opuštanju

Smatra se da čaj od kamilice pomaže ljudima da se opuste i lakše zaspu. Mnogi istraživači vjeruju da čaj od kamilice može funkcionisati poput benzodiazepina. Benzodiazepini su lijekovi na recept koji mogu smanjiti anksioznost i uspavati osobu. Neka istraživanja sugerišu da se kamilica veže na benzodiazepinske receptore.

Ublažava simptome prehlade

Neke studije sugerišu da udisanje pare s ekstraktom kamilice može ublažiti neke simptome prehlade, piše Medical news today, no potrebno je provesti dodatna istraživanja koja bi jednoznačno utvrdila tu vezu.

Pomaže kod nekih problema s kožom

Mala studija iz 1987. godine otkrila je da primjena ekstrakta kamilice direktno na ranu može pomoći da ona brže zacijeli. Nadalje, nekoliko drugih studija otkrilo je da masti od kamilice mogu pomoći kod ekcema i blagih upalnih stanja kože, iako nisu toliko efikasne kao krema s hidrokortizonom.

Treba napomenuti da bi čaj od kamilice neke osobe trebale izbjegavati. To uključuje osobe s teškim alergijskim reakcijama, posebno na polen ili proizvode koji sadrže kamilicu. Ovaj čaj ne bi trebali piti ni mlađa djeca i novorođenčad.