Orban se sastaje s Trumpom na Floridi

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds an annual international media briefing in Budapest, Hungary, December 21, 2023. REUTERS/Marton Monus/File Photo

Viktor Orban sastaje se u petak sa svojim “dobrim prijateljem” Donaldom Trumpom na Floridi, javlja AFP i dodaje da je mađarski premijer jedan od rijetkih evropskih čelnika koji priželjkuju njegovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima krajem godine.

Sastanak, koji bi se trebao održati u luksuznoj Trumpovoj rezidenciji Mar-a-Lago, ima za cilj “jačanje diplomatskih i strateških odnosa između Trumpa i SAD-a”, napisao je na X-u portparol mađarske vlade Zoltan Kovacs.

Kao da je Donald trump već u Bijeloj kući, dodaje AFP.

“Ne treba se kockati, kladiti se na povratak predsjednika Donalda Trumpa je jedini razumni pristup za Mađarsku”, rekao je Orban početkom sedmice u govoru u mađarskoj Trgovinskoj i industrijskoj komori.

Rat u Ukrajini će zasigurno biti jedna od tema razgovora  oko koje između njih dvojice postoji suglasje.

Orban je čvrsto uvjeren da Trump može okončati taj rat i donijeti mir u Evropu.

“Nadamo se da će trenutni predsjednik otići, a da će se predsjednik Trump vratiti i da će imati odriješene ruke za postizanje mira (u Ukrajini)”, rekao je Orban 23. februara.

Orban je odbio poslati oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritikovao je zapadne sankcije protiv Rusije. On je više puta pozivao na primirje u Ukrajini kako bi se okončao rat. Uvjeren da Kijev ne može dobiti taj rat, Orban stalno poziva na primirje.

Trump, gotovo siguran kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju, zatražio je od republikanaca u Kongresu da blokiraju američku vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

Trump posebno hvali Orbana kao “velikog lidera” koji je spreman braniti svoju zemlje od ilegalne migracije.

Orban je rekao da će sljedeći predsjednički izbori u SAD-u ove godine i glasanje za Evropski parlament u junu biti presudni jer se konzervativci u Evropi i SAD moraju zajedno boriti za “ponovno osvajanje” institucija u Washingtonu i Bruxellesu od liberala koji – kako je rekao Orban – prijete zapadnoj civilizaciji.

Prethodni članakBaka iz Srbije otkrila najgluplji poklon koji je dobila za Dan žena, odgovor je hit (VIDEO)
Naredni članakOsuđen Miroljub Petrović