Opozicija tvrdi: Komšijske, kumse i džamijske veze važnije od stručnosti

Da je važno ko je čiji kum, prijatelj, partijski kolega, a ne ko je stručan za koje radno mjesto, pokazalo se još jednom u Mostaru.

Gradsko vijeće Grada Mostara danas je izabralo komisije koje će odlučivati o važnim pitanjima u naredne četiri ili sedam godina i za to će naravno primati naknade. Opozicija je tokom cijele sjednice pokušavala skrenuti pažnju na nepravilnosi kod predlaganja kandidata, no vladajuće stranke SDA i HDZ nisu marile za bilo kakav komentar.

Arman Zalihić, vijećnik SDP-a, rekao je u pauzi sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara  da je najveću buru izazvalo imenovanje novog gradske Izborne komisije koje su vijećnici dobili nekoliko trenutaka prije nego što je pročitana a sjednici.

”To najbolje oslikava kako vrše imenovanja. Obavijestit ćemo CIK o svemu  onome što se događalo i o svim procedurama koje nisu ispoštovane, a nisu zastupljene ni žene u omjeru od 40 odsto što kaže jasno CIK”, rekao je Zalihić.

Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a, rekao je kako su u različite komisije imenovani ljudi koji se nisu ni prijavili.

”Ima komisija za koje znamo da postoje sukobi interesa. Tek smo počeli. Što se tiče Gradske izborne komisije, na kubu Hrvata se nije glasalo za tri prijedloga, niti se dao prijedlog za predsjednika ispred Hrvata. HRS je preglasan. Išli smo da se ispoštuje ravnopravnost polova, ali i tu smo preglasani”, rekao je Bubalo.

Irma Baralija, vijećnica Naše stranke, kaže kako priču treba svesti na dvije stvari.

”Kad se demokratija i upravljanje grada svodi na računicu i brojanje koliko je Srba, Hrvata i Bošnjaka, onda imate ovaj cirkus koji imate danas,. Niko nije spominjao jesu li ti kandidati kompetentni. Da vidimo te biografije. Na klubu Bošnjaka nitko nije imao uvid u biografije. Samo su rekli ovo su ti imena, glasajte”, rekla je Baralija.

Rekla je kako su se morale ispoštovati ”komšijske, kumske, džamijske” i druge linije.

 

Prethodni članakVranić: Nemamo niti jedan smrtni slučaj oboljelih od Covida koji su vakcinisani
Naredni članakMinistru Mandiću se bore za život u SKB Mostar