OPEN CITY MOSTAR: Septembar u znaku muzike i kulture

Mostar u septembru postaje centar kulture i muzike, a u 22 dana događaja koji će se održati u okviru manifestacije Open City Mostar svako će moći pronaći nešto za sebe.

Koncertom na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog, Simfonijski orkestar Mostar 1. septembra u 20:30 otvoriće prvo izdanje festivala Open City Mostar, a program se nastavlja istoga dana koncertom Darka Rundeka.

– Meni lično jako drago da ćemo ovim festivalom produžiti sezonu i postaviti Mostar na mjesto na kojem treba biti. Cilj nam je da grad ima cjelogodišnji kulturni program, a ideja je da ovo ne bude jednokratna priča, da i sljedećih godina u ovo ili slično vrijeme imamo slična događanja – kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić na druženju s novinarima na kome je predstavljen program festivala.

 

Gradonačelnik Grada Mostara, Mario Kordić zadovoljan je što je Mostar konačno prepoznat kao urbana sredina. ”Pomalo je bilo i vrijeme. Sattleru bi se zahvalio na inicijativi, prije par mjeseci smo razgovarali o ovoj temi kako produžiti kulturnu scenu u Mostaru i kako pojačati turističku ponudu i Mostar staviti na mapu gradova koji imaju događanja i u nekoj podsezoni”, kaže Kordić, navodeći da je dogovor bio da se uključi i ostatak ekipe iz Mostara.

”Imaćemo prelijep festival muzike i kulture. Ideja je da ovo ne bude jednokratna priča, već da ove godine uz pomoć EU započnemo ovu priču, a dogodine da već pokušamo nastaviti da pređe i u tradiciju da Mostar u ovo ili slično vrijeme ima događanja”, kaže Kordić, dodajući da je kultura identitet grada, jer to je ono što grad čini gradom.

”Mi u gradskoj upravi trenutno puno razgovaramo o kulturnim događanjima i kako možemo poboljšati scenu. Ono što je meni zapelo za oko je da raspodjela sredstava koje imamo, nije uvijek onakva kako bi ja očekivao ili sami građani. Sada radimo na reformi da vidimo što i kako se financira, da vidimo kako ‘ušparati’ koju marku kako bi je usmjerili na drugu stranu odnosno na druge kulturne sadržaje”, kaže Kordić, dodajući da imaju dobru saradnju i kulturnu razmjenu s pojedinim gradovima, te da će se truditi u narednom periodu proširiti je i povezati  s više gradova.

U tri sedmice trajanja planirano je održavanje koncerata, panel diskusija s umjetnicima, predstava i radionica, a ulazi na sve programe biće slobodan.

Realizator festivala je Mostar rock škola u saradnji s Gradskom upravom, a sponzor Evropska unija.

Direktor Mostar rock škole Orhan Maslo istakao je kako je planirano više od stotinu događaja.

Pored gostiju iz regiji u program su uključeni brojni lokalni umjetnici, kao i mostarske institucije poput Muzičkog centra Pavarotti, OKC-a Abrašević i Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

– U okviru festivala imaćemo dvije pozornice, jednu na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog, drugu ispred trga u hamamu u Starom gradu, a dio programa održaće se u Pavarottiju, Abraševiću i na Kantarevcu – kazao je Maslo.

Ostvarena je saradnja i s već postojećim muzičkim događajima Mostar Summer Festom i Mostar blues i rock festivalom, pa će tako ulaz na prvi dan Mostar Summer Festa kada nastupaju TBF, Grše, Helem Nejse i Josip Palameta (2. septembra) biti slobodan za sve posjetioce.

Mostar blues i rock festival zakazan je za 17. i 18. septembra, a za sada su potvrđeni nastupi Larryja McCrayja, Todda Sharpvillea, Malter Ega i Partibrejkersa.

Open City Mostar zatvorit će Magnifico koncertom planiranim za 22. septembra.

Organizatori navode kako će konačan program festivala zavisiti i od epidemiološke situacije.

 

 

 

 

Dio koncerata će biti raspoređeno u MC Pavarotti i OKC Abrašević. ”Tu su još paneli, radionice i predstave. Program je šaren. Mi očekujemo da će biti super, da mjere neće biti puno stisnute iako imamo plan B ako se mjere pooštre. Pratićemo što zakoni kažu, a država je osigurala vakcine, pa evo, imamo izbor”, kazao je Maslo.

Detaljan program je završen, ali postoje promjene i postojat će zbog nepredvidive Covid situacije, jer neki članovi bendova su imali izmjena, kaže Maslo, no vjeruje da će uraditi sve kako su zamislili, jer su unaprijed spremili i zamjene.

 

U realizaciju aktivnosti Open City Mostar uključeni su i partneri: Mostar Summer Fest, Mostar Blues & Rock Festival, Street Arts Festival Mostar, Festival Poligon, IDEAA Urban House, Centar za kulturu Mostar, Hrvatski Dom herceg Stjepan Kosača, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Muzički centar Pavarotti, te mnogi drugi partneri i prijatelji.

Prethodni članakKolege se BOLNIM RIJEČIMA OPRAŠTAJU od Laneta Gutovića “Ti si bio jedini glumac koji je mogao sve” (VIDEO)
Naredni članakSrpske odbojkašice poslije velike drame savladale Rusiju