OHR: Zakon o lijekovima RS može ugroziti tržište medikamenata

Stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS moglo bi da dovede do nestašice ili ograničenog izbora farmaceutskih i medicinskih sredstava ili nedostatka lijekova i sredstava za spašavanje života u RS, stoji u pismu koji je OHR uputio Narodnoj skupštini RS, a koje je u posjedu “Nezavisnih novina”.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, sa svojom kontrolnom laboratorijom i farmakovigilancom, obezbjeđuje da svi lijekovi i medicinska sredstva koji se koriste u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni, čime se štiti sigurnost, zdravlje i dobrobit svih stanovnika BiH. Glasanje u NS RS o Zakonu uticaće na nadležnosti Agencije BiH u RS i na taj način ozbiljno narušiti mjere zaštite javnog zdravlja koje već postoje u skladu sa državnim zakonom. Koja poboljšanja javnog zdravstvenog sistema ste željeli da postignete kada ste glasali za ovaj zakon”, stoji u pismu.

Dalje se ističe da će Zakon ugroziti približavanje i saradnju sa EU u pogledu unutrašnjeg tržišta, a posebno kretanja roba.

“On ugrožava budućnost BiH sa EU generalno, što je deklarisani prioritet Vlade RS. Da li vam članstvo BiH u EU nije važno”, naglašeno je.  Dalje je postavljeno pitanje zašto je neophodno da usvojite zakon koji može da spriječi BiH u ispunjavanju svojih obaveza koje proističu iz međunarodnih konvencija o prometu opojnih droga i psihotropnih materija.

Prethodni članakBorelj: Sankcije Rusiji spremne, zavise od nivoa agresije
Naredni članakĐoković ponovo na terenu