Borelj: Sankcije Rusiji spremne, zavise od nivoa agresije

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, izjavio je danas da je spreman da u slučaju dizanja nivoa agresije Rusije prema Ukrajini, Savjetu EU predloži paket “teških sankcija” koje su, prema njegovim riječima, već pripremljene u koordinaciji EU, SAD i drugih partnera.

”Ako dođe do agresije odmah ću sazvati Savjet EU i predstaviti paket sankcija. Za to je potrebna jednoglasna odluka Savjeta ministra EU, ali ja sam siguran da će nje biti”, kaže Borelj.

Navodeći da će EU “djelovati odlučno ako to bude zahtjevao nivo agresije”, šef diplomatije EU konstatuje da i dalje nema dokaza o povlačenju ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, ali da ima informacija o sve jačim sukobima na dijelovima granice.

“Posljednji podaci ukazuju na teške borbe, a primijetili smo i mnogo dezinformacija sa ruske strane kako bi se stvorila atmofera o navodnim napadima na Ruse u ovom dijelu Ukrajine. Uz poziv Dume da se prizna nezavisnost “republika” Donjecka i Luganska, dolazimo do situacije u kojoj smo sve više zabrinuti”, kazao je Borelj.

Prethodni članakGrad Trebinje će stipendirati sve svoje studente
Naredni članakOHR: Zakon o lijekovima RS može ugroziti tržište medikamenata