OHR: Odluka NSRS ne oslobađa Srpsku poštovanja Šmitovih odluka

Kancelarija tzv. visokog predstavnika u BiH osuđuje najnovije pokušaje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da potkopa integritet BiH i onesposobi njene ključne institucije.

Republika Srpska je napravila pritisak na sudiju Ustavnog suda BiH iz Srpske da podnese ostavku, a nakon što je Ustavni sud donio odluku o održavanju plenarnih sjednica i bez njega, odlučeno je da se o Ustavnom sudu raspravlja u NSRS.

– Ovakvi napadi na ustavni poredak BiH predstavljaju ozbiljno kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, a time i samog mira i stabilnosti. Politički pritisak iz Republike Srpske na Ustavni sud BiH je neustavan i bez pravnog uporišta. Sud je krajnji arbitar Ustava BiH. Entiteti nemaju ni pravo niti ovlaštenje da ga ucjenjuju ili kontrolišu njegov rad – naveli su iz OHR.

Kancelarija visokog predstavnika poziva na povratak poštivanju ustavnih obaveza u tom pogledu i brzo imenovanje sudija u Ustavni sud BiH.

Osim problema na relaciji Ustavni sud – NSRS, ovo zakonodavno tijelo iz Srpske je u protekloj sedmici održalo i posebnu sjednicu na kojoj je donesena odluka o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika. Iz OHR ističu da ih to ne pošteđuje poštivanja tih odluka.

– Pored toga, nedavnim glasanjem u NSRS kojim se pokušava spriječiti objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske jasno se ide protiv Opšteg okvirnog sporazuma za mir. U skladu sa zakonskim okvirom BiH, sve odluke koje donosi visoki predstavnik su obavezujuće i kao takve će biti objavljivane u službenim glasnicima. Nepostupanje na taj način predstavlja kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, a osim toga nema ni pravnu snagu. Takođe, Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir obavezuje sve potpisnice, uključujući i Republiku Srpsku, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom – naveli su.

Naglašavaju da “nedavne odluke NSRS ni na koji način ne oslobađaju Republiku Srpsku ovih obaveza”.

– Zvaničnici koji zanemare svoje zakonske dužnosti i obaveze snose ličnu odgovornost za takve odluke i za posljedice tih odluka – naglašavaju iz OHR.

Uspostava vladavine prava jedan je od ciljeva Programa 5+2, a ove aktivnosti udaljavaju vlasti u BiH od ispunjavanja njihovih dugogodišnjih obaveza i ostvarivanja prioritetnih reformi za članstvo u EU, poručili su iz OHR, prenosi Kliks.

– Ovi posljednji potezi Srpske predstavljaju opasan presedan i neće donijeti veći prosperitet, stabilnost i napredak na evroatlantskom putu. Visoki predstavnik će ostati posvećen odbrani provedbe Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – zaključeno je.

Prethodni članak„Mađarska je jedna od zaštitnica Srpske“ Orban iz BiH poslao nekoliko ključnih poruka
Naredni članakPrigožin zaprijetio da će krenuti na Moskvu, pojačane mjere u ruskoj prijestonici