OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVJETE Pet osnovaca u Nevesinju bilo izloženo vršnjačkom nasilju

U slučaju vršnjačkog nasilja nad pet učenika u OŠ „Risto Proroković“ Nevesinje, škola postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U ovoj školi vršnjačko nasilje je prijavljeno u dva odjeljenja sedmog razreda.

U jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od strane drugog učenika, o čemu postoji video snimak. Na snimku koji je dospio na društvene mreže se vidi se iživljavanje nad djetetom koje leži na podu, a vršnjak ga šutira nogama iz sve snage. Sve se dešava se u učionici.

– Škola u ovom slučaju postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, trudeći se da pruže podršku i zaštitu svakom djetetu, a Ministarstvo prati situaciju- rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Kako podsjećaju, nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje.

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje počinjeno u ovoj školi, kao i snimanje nasilja i dijeljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama. Podsjećamo da je zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje – rekli su iz resornog ministarstva i pozvali škole da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja, a sa ciljem sprečavanja nemilih događaja u školama.

Prethodni članakTUŽILAŠTVO OTVORILO ISTRAGU U NEVESINJSKOJ ŠKOLI: Naloženo ispitivanje svih učesnika u slučaju vršnjačkog nasilja
Naredni članakZATRAŽENA KAZNA ZA UČESNIKE VRŠNjAČKOG NASILjA