Održana konstituirajuća sjednica Zdravstvenog vijeća HNK

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održana je konstituirajuća sjednica Zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, u novom sastavu koji čine predstavnici pacijenata, udruženja, Ljekarske komore HNK-a, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a, Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

Poslovi Zdravstvenog vijeća definisani su članom 71. Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, a u okviru svoje nadležnosti Vijeće je ovlašteno da donosi odgovarajuće preporuke i zaključke u svrhu poboljšanja prava pacijenata na području Kantona, saopšteno je iz Vlade HNK.

Na konstituirajućoj sjednici razmatran je Poslovnik o radu Zdravstvenog vijeća, a članovi su donijeli zaključak da se zatraže izvještaji zdravstvenih vijeća jedinica lokalne samouprave kao i izvještaji zdravstvenih ustanova o zaprimljenim i riješenim prigovorima pacijenata, te izvještaji vezani za pokrenute sudske postupke protiv zdravstvenih ustanova, navodi se u saopštenju.

Prethodni članakCZ HNK: Na dionici Varda – Rodoč saobraćaj se odvija usporeno
Naredni članakStrašne slike iz Trebinja nakon nevremena: Drvo palo na kuću i probilo krov