ODRŽANA KONFERENCIJA O ZAŠTITI IMOVINE SRBA U FEDERACIJI BiH

NOVI SAD – U Novom Sadu danas je održana konferencija na temu zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/, koju je organizovao pokrajinski Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Direktor Fonda Duško Ćutilo istakao je izuzetan značaj teme zaštite imovine Srba u FBiH.

“Današnja konferencija posvećena je razgovoru sa udruženjima Srba na teritoriji Srbije čiji članovi vode porijeklo iz Republike Srpske i FBiH, kako bi se oni upoznali o procesu registracije imovine, ali i sa svim drugim pitanjima kad se radi o njenoj zaštiti”, rekao je Ćutilo medijima prije početka konferencije održane u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine.

On je naveo da današnjem skupu prisustvuje veliki broj predstavnika institucija iz Srpske i Srbije koji su pomogli da se tema zaštite imovine Srba u FBiH nađe u žiži javnosti.

Ćutilo je konstatovao da se mora brzo raditi na procedurama zaštite imovine Srba, jer ukoliko se na vrijeme ne reaguje, vrlo lako se bez nje može i ostati.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Arno Gujon rekao je da se u FBiH se trenutno vodi proces usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra.

“Tokom tog procesa postoji rizik da nosioci prava ostanu bez imovine, a da o tome nisu čak ni obavešteni. To se dešava jer informacije o toku procesa ne dostavljaju lično zainteresovanom licu, nego to objave u dnevnim novinama ili službenom listu”, istakao je Arno.

Zato je, prema njegovim riječima, prije dva mjeseca pokrenuta kampanja informisanja Srba o ovim procesima.

“Cilj je da kad Srbi saznaju šta se dešava s njihovom imovinom stupe u kontakt sa nadležnim institucijama kako bi se zaustavilo njeno oduzimanje. U kampanji smo došli do imena brojnih Srba iz dijaspore čija je imovina ostala u FBiH. Za dva mjeseca javilo nam se više od 3.200 ljudi iz dijaspore čija je imovina ostala u tom entitetu”, rekao je Gujon.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da su imovinska prava svuda u svijetu neprikosnovena, osim u FBiH.

“U FBiH nikako da prodre činjenica da svaki pojedinac ima neprikosnoveno pravo na svoju imovinu. U FBiH u procesu usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra su se opredijelili za jedan model koji je prosto nevjerovatan kad su u pitanju korisnici prava na imovinu”, rekao je Cicović.

On je objasnio da proces usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra u FBiH teče potpuno netransparentno.

“Oni poziv na pregled i uvid zemljišta ne šalju lično, nego preko Službenog glasnika FBiH i lokalnih medija, koji nisu dostupni izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH. Zato je Vlada Republike Srpske zadužila Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove da obezbijedi besplatnu stručnu i pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH u vezi sa njihovom imovinom”, rekao je Cicović.

On je podsjetio da kancelarije za pravnu pomoć postoje u Banjaluci, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a građani se mogu javiti u bilo koju područnu jedinicu RUGIPP-a, ostaviti svoje podatke i kontaktiraće ih pravnici.

“Cela ova akcija ima tri komponente. Prva je tehnička u kojoj učestvuju udruženja  građana u smislu obaveštavanja građana. Druga poruka je odraz srpskog jedinstva, jer pokazujemo da samo ujedinjeni bez obzira na granice možemo da postižemo rezultat. Treća je politička u kojoj jasno možemo da vidimo da svuda tamo gdje nemao političke institucije srpskog naroda imamo ovaj ili drugi problem. U Federaciji, Hrvatskoj, u Crnoj Gori, kao i južnoj srpskoj pokrajini,  imovina Srba i SPC je ozbiljno ugrožena, stoga je očuvanje državotvornog okvira Republike Srpske od krucijalnog značaja a sve u skladu sa propozicijama Dejtonskog mirovnog sporazuma i na kraju krajeva ustava i zakona BiH“, rekao je predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović.

Predstavnicima medija obratili su se i Vladimir Cucić, komesar za izbjeglice i migracije Srbije i Đorđe Radanović, koordinator rada kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim, raseljenim i drugim licima iz FBiH.

Zajednička kampanja Republike Srpske i Srbije na očuvanju imovine Srba u Federaciji BiH ima za cilj da obavijesti što više njih u Srbiji, Srpskoj, kao i širom svijeta o postupku usklađivanja podataka o nepokretnostima katastra i zemljišnih knjiga.

Procjenjuje se da 400.000 Srba posjeduje imovinu u Federaciji BiH.

Prethodni članakGradonačelnik Mostara traži pomoć viših nivoa vlasti u osiguravanju sigurnosti u gradu
Naredni članakLukač: U akciji “Transporter” uhapšeno devet osoba, među njima i bivši savjetnik Dragana Mektića (VIDEO)