Gradonačelnik Mostara traži pomoć viših nivoa vlasti u osiguravanju sigurnosti u gradu

Na Gradskom vijeću Mostara danas je bilo riječi o brojnim gorućim problemima u Mostaru, a poseban osvrt gradonačelnik Mostara i predsjednik Gradskog dali su na huliganske nerede u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić smatra da bi se svi grafiti trebali ukloniti i zabraniti barem u središnjoj zoni s bilo kakvim porukama.

“Ali nisu samo grafiti, bit će nešto drugo. Mislim da je problem ozbiljniji i trebat će nam pomoć većih nivoa vlasti da u gradu napravimo situaciju da je sigurno. Neću reći da je nesigurno, ali mi imamo situaciju da imamo s vremena na vrijeme takve incidente”, rekao je Kordić.

Kordić je naglasio da ne želi vjerovati da su ovo “nekakve dirigovane stvari jer u trenutku kada Grad Mostar kreće naprijed ovakvo nešto se događa”.

“Ovakvi incidenti nas vraćaju nazad, postaju aktualna tema u gradu pored svih problema i dobrih stvari. Postajemo žarište u državi, a nismo. Grad ide ubrzanim koracima naprijed, atmosfera je dobra, radimo na tom da to dodatno poboljšamo i za sad nam dobro ide. Ne trebaju nam ovakvi događaji”, naglasio je mostarski gradonačelnik.

On je naveo kako Grad Mostar nije u nekakvoj velikoj mogućnosti da nešto konkretno poduzme jer je bezbjednost ipak na kantonalnom nivou, kao i policija te naglasio da su održali više sastanaka s ministarstvom unutrašnjih poslova HNK.

Kordić je napomenuo da se nastavlja raditi na projektu postavljanja kamera, a Mostarci se mogu nadati prvim kamerama već u januaru sljedeće godine.

“Nije to sad baš samo kupiti kamere i postaviti. Vrlo brzo će se to i izrealizovati, ja se nadam u januaru sljedeće godine. Imali smo odluku Kantonalne Vlade gdje su oni u obvezi isplatiti Gradu Mostaru akonto radara koji se nalazi tu blizu nas na Bulevaru, nekakvih 360.000 KM otprilike, a ta sredstva su planirana za postavljanje kamera. Hoće li to biti dovoljno dobro rješenje za sprječavanje ovakvih nemilih incidenata, ne znam. Vidjeli ste nažalost, zbog grafita je život ljudski bio ugrožen. Ono što mogu reći je da mi je izrazito žao da se takve scene događaju u Mostaru, pogotovo u trenutku kad Grad Mostar počinje biti primjer lokalne zajednice na nivou BiH”, naveo je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić  naglasio je da Grad Mostar nije “maknuo ni koraka” u rješavanju ovog problema.

“Svi ste svjedoci zadnjih dana, a evo i godina da se Mostar susreće sa sve većim brojem ovakvih navijačkih grupa, napada, ugrožavanja života i građana i tih pripadnika navijačkih grupa. Ono što Grad Mostar može je pokrenuti dosta stvari i inicijativa. Mislim da je bilo dosta čekanja, čekajući na veće instance vlasti. Mi još nismo makli ni koraka od toga tako da ćemo sada ono što je u našoj nadležnosti, a što nije predložiti većim nivoima vlasti, da se konačno uđe u obračun s ovim događanjima i da se više nikad ne ponove”, kazao je Marić.

On je istaknuo kako je krajnje vrijeme da se Grad Mostar počne baviti takvim stvarima. “Izbjegavanjem nadležnosti i odgovornosti bježimo od stvarnog problema. A, to je problem koji nam se stalno vraća i uvijek imamo iste probleme koje moramo pokušati riješiti”, rekao je Marić doajući da su nadležnosti Grada Mostara male, ali da će se formirati radne grupe i komisije koja će sagledati sve zakonske mogućnosti i prijedloge uputiti prema Gradskom vijeću, pa onda i višim instancama vlasti gdje se može tražiti i donošenje zakona o zabrani huliganstva.

“Ima mogućnosti, samo je pitanje volje. Nemamo više vremena gubljenje, moramo preduzeti korake. Vrijeme je sada, a bilo je i puno ranije”, naglasio je Marić.

Izrazio je sumnju da je Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK išta do sada uradilo i po ranijim preporukama koje je Vijeće poslalo.

“Najviše od svih osjećamo nedostatak komesara, nedostatak policijskih službenika i insistiramo da se ubrza postupak imenovanja komesara, popunjavanje mjesta policijskih službenika i svih upražnjenih mjesta u MUP-u HNK. Jedino tako je moguće odgovoriti na ovu situaciju. Zaista je poražavajuće da znamo da nedostaje preko 200 i nešto policajaca”, zaključio je  Marić.

Prethodni članakHaos na granici: Migranti uzvikuju “Alahu akbar”, poljski helikopteri nadlijeću
Naredni članakODRŽANA KONFERENCIJA O ZAŠTITI IMOVINE SRBA U FEDERACIJI BiH