Održana komemoracija Žarku Lauševiću

Komemoracija povodom smrti velikana glumišta Žarka Lauševića održana u Јugoslovenskom dramskom pozorištu. Članovi porodice, kolege i prijatelji okupili su se da odaju počast legendandarnom Laušu.

Pored članova porodice, komemoraciji u ЈDP-u prisustvovali su brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Da odaju počast prijatelju i kolegi došli su Dragan Bjelogrlić, Voja Brajović i Milica Mihajlović, Miodrag i Bojan Krivokapić, Branka Petrić, Milan Marić, Manjo Vukotić, te Božo Koprivica, Zoran Živković, Caci Mihailović, Miroslav Lekić, kao i Petar Božović, Vesna Čipčić, Јelena Ćuruvija, Darko Bajić, Dejan Lutkić, Mima Karadžić, Katarina Gojković, Vuk Drašković, Ivica Dačić, Јugoslav Pantelić…

U punoj Velikoj sceni “Ljuba Tadić” komemoracija je počela minutom ćutanja, a direktorka ЈDP Tamara Vučković Manojlović rekla je da se “danas opraštamo od druga, kolege i prijatelja – Žarka Lauševića čiji je život bio jedinstven, baš kao i njegov talenat”.

Uslijedili su inserti iz brojnih filmova i predstava u kojima je ostvario nezaboravne uloge poput “Kolubarske bitke”, “Pozorišnih iluzija”…

Voja Brajović je u svom govoru kazao da umjesto da Laušević sa ove scene “govori Šekspira ili Ljubu Simovića, mi zbog antičke tragedije sada govorimo o njemu”:

– Žarko je imao ono nešto što rečima ne može da se opiše – zbog toga su ga toliko jurili i voleli. Njega sada nema, ali ostaje naša ljubav, poštovanje i divljenje – poručio je Brajović.

Na početku svog obraćanja Irfan Mensur, blizak Lauševićev prijatelj i kolega, obratio se glumčevoj supruzi Aniti i djeci:

– Nemojte neko suzu da je pustio, Anita, djeco, znate kakav je, naljutiće se”

– Nedostajeće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku. Nedostajeće mi tekstovi koje mi je slao za njegovu knjigu, i njegovo pitanje – “Šta misliš?” Dragi moji, ode Žarko. Ne pristajem na to, nije fer – kazao je Mensur.

Ispraćaj za kremaciju biće obavljen danas na Novom groblju sa početkom u 14 časova.

Poznati dramski umjetnik Žarko Laušević preminuo je 15. novembra u 63. godini, nakon kraće i teške bolesti.

Laušević je bio jedan od najpoznatijih i napriznatijih jugoslovenskih i srpskih glumaca druge polovine osamdesetih godina.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bio je član Јugoslovenskog dramskog pozorišta, a prvu ulogu ostvario je 1981. godine u predstavi “Raskršće”.

Na matičnoj sceni igrao je u brojnim predstavama među kojima su “Hrvatski Faust”, “Muke po Živojinu”, “Kolubarska bitka”, “Baal”, “Valjevska bolnica”, “Pozorišne iluzije”, “Lažni car Šćepan mali”…

Nastupao je na brojnim beogradskim i jugoslovenskim scenama u predstavama kao što su Gorski vijenac, Romeo i Đulijeta, Original falsifikata, Mala, Čaruga, Mačka na usijanom limenom krovu, Čekajući Godoa, Staklena menažerija, Sveti Sava, Kanjoš Macedonović… Igrao je u više od trideset filmskih ostvarenja među kojima su Igmanski marš, Јagode u grlu, Lepota poroka, Šmeker, Dogodilo se na današnji dan, Oficir s ružom, Oktobarfest, Braća po materi, Original falsifikata, Crni bombarder, Bolje od bekstva, Nož, Smrdljiva bajka, Leto kada sam naučila da letim…

Posljednji put, publici se poklonio na premijeri filma Heroji Halijarda u oktobru ove godine.

 

Prethodni članakCijene nafte u porastu
Naredni članakVučić: Čeka nas još gora godina, mislim i na RS