ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA: Mostarski ‘Preporod’ okupio veliki broj intelektualaca, na čelu ponovo Haris Omerika

Gradsko društvo Bošnjačke zajednice kulture Preporod Mostar, u prostorijama Centra za kulturu Mostar, održalo je svoju redovnu izbornu Skupštinu.

Za predsjednika Upravnog odbora, a time i predsjednika Gradskog društva BZK “Preporod” Mostar izabran je dosadašnji predsjednik, dr. sc. Haris Omerika, a za zamjenicu predsjednika dr. sc. Irma Marić, saopšten je iz ”Preporoda”.

U svom obraćanju prisutnima Omerika je koncipirao politiku djelovanja Preporoda, navodeći da je svoj dosadašnji rad u Preporodu nastojao koncipirati kroz osjećaj ljubavi i privrženosti ovoj instituciji. Omerika je sumirao kako je u proteklom periodu Gradsko društvo BZK Preporod Mostar organizovalo značajan broj aktivnosti koje su se uglavnom odnosile na sadržaje kulturno-istorijskog, vjerskog, jezičkog i muzičkog karaktera.

”Time smo nastojali podjednako zadovoljiti ukuse različitih segmenata populacije. Takođe, u svom radu nismo zaboravili Bošnjake istočne i zapadne Hercegovine, koji su mjestima svog življenja manjina. Ponosni smo i na praksu stipendiranja koju je realizovao mostarski Preporod kroz dvije akademske godine kada smo stipendirali studente prvog ciklusa studija na odsjeku Bosanski jezik i književnost i Odsjek za istoriju”, rekoa je Omerika.

U planovima za naredni period Omerika je najavio skori izlazak knjige prof. dr. Adnana Velagića, čiji je izdavač mostarski Preporod, naglašavajući da je upravo kroz ovakve projekte potrebno animirati istraživače sa ovog područja na ozbiljniji rad i istraživati.

”U 2020. godini smo planirali 30 događaja, od kojih se mali broj realizovao zbog pandemije. U narednom periodu planiramo programe za obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH, aktivnosti na manifestaciji „Dani mevluda i zikra“, ogranizacija sadržaja u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“, organizovanje naučnih skupova, seminara. Godišnje je planirano izdavanje minimalno jedne publikacije iz istorije ili kulture Bošnjaka, pradavanja, te obilježavanje značajnih datuma Mostara i BiH”, naveo je Omerika.

Predsjednik BZK Preporoda Sanjin Kodrić u svom obraćanju prisutnima osvrnuo se na istorijsku ulogu Preporoda, njegov put kroz dugu istoriju, ali i ukazao na činjenicu da se Preporod danas često u društvu pogrešno doživljava, naglašavajući pritom da Preporod nije kulturno-umjetničko društvo, niti je jedno od udruženja koja egzistiraju u BiH. Preporod je, naglašava Kodrić, jedinstvena, unikatna organizacija koja ima ključnu ulogu ne samo u kulturi Bošnjaka, već i u društvu Bošnjaka u BiH uopšte.

”Preporod je najstarija, temeljna i matična ustanova kulture Bošnjaka. Preporod u kulturi Bošnjaka je isto ono što je kulturi Hrvata Matica Hrvatska i kulturi Srba Matica Srpska. Da bi shvatili snagu i značaj Preporoda potrebno se vratiti u istoriju, kada je Preporod posjedovao internate, studentske domove, banke i druge brojne nekretnine. Činjenica je da je Preporod preko svojih stipendija odškolovao kulturnu i političku elitu Bošnjaka i BiH. Obaveza svih koji djeluju u Preporodu je da ga vratimo na taj put”, naveo je Kodrić.

Ilham Puce, savjetnik za vjerska pitanja u mostarskom Muftijstvu kao izaslanik Muftije Dedovića čestitao je novom rukovodstvu, navodeći da Muftijstvo mostarsko cijeni sve što Preporod radi na proučavanju, očuvanju i prezentaciji  bogate kulturne baštine.

Pored predsjednika i zamjenika u Upravni odbor su izabrani: dr. sc. Ekrem Čolakhodžić, dr. sc. Faruk Taslidža, dr. sc. Adis Zilić, mr. sc. Džafer Alić, mr. sc. Fatima Trbonja, mr. sc. Enes Hujdur, Amir Kadribegović, Azem Feriz, Samija Pehilj.

U Nadzorni odbor su izabrani Edin Mušić, mr. sc. Ćamil Tabaković, Senad Suljić.

Članovi Suda časti su: Damir Sadović, Ensar Vila i Rasim Prguda.

Savjet Gradskog društva BZK Preporod Mostar sačinjavati će: mr. sc. Salem Dedović, dr. sc. Elvir Zlomušica, dr. sc. Veldin Ovčina, dr. sc. Asim Peco,  dr. sc. Elbisa Ustamujić,  dr. sc. Almir Marić, dr. sc. Ibrahim Kajan,  dr. sc. Dijana Hadžizukić, dr. sc. Suad Špago, dr. sc. Adnan Velagić, dr. sc. Alma Rahimić, dr. sc Armina Hubana, dr. sc. Aida Džiho, dr. sc. Edim Šator, dr. sc. Irma Đidelija, mr. sc. Dino Maksumić, mr. sc. Nusret Omerika, Almir Mujkanović, Safet Oručević, Hamdija Jahić, Omer Mičijević, Hasan Eminović, Selma Droce.

Zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera na Skupštini je bilo prisutno samo 25 članova. U umjetničkom dijelu programa učestvovao je Đani Pajić, saopšteno je iz ”Preporoda”.

 

 

 

Prethodni članakŠPIRIĆ: OKUPLJANJE OKO SNSD-a OČUVAĆE REPUBLIKU SRPSKU
Naredni članakU Republici Srpskoj 403 novozaražena