Odgođen glavni pretres; Dodik: Tužilaštvo BiH neozbiljno i neodgovorno (VIDEO)

Glavni pretres u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića odgođen je nakon što je Dodikova odbrana zatražila izuzeće tužilaca.

Dodik je rekao da je Tužilaštvo BiH neozbiljno, neodgovorno i nepravno i da tužioci ne poznaju formalnu proceduru. Kako kaže, to su isključivo muslimanski orijentisani tužioci koji imaju želju da procesuiraju sve iz Republike Srpske.

– Sudija je pravilno postupio, jer poštuje proceduru, kao i mi, za razliku od Tužilaštva koje ne poštuje – rekao je Dodik.

On je ponovio da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavni, kao i odluka koju je nametnuo Kristijan Šmit i zbog koje se sudi njemu i Lukiću.

– Sudija mi djeluje profesionalno, a moj odnos prema ovom sudu nije vezan za njega lično, već za instituciju – rekao je Dodik.

On je upitao i “kakvi su to pravnici koji ne mogu da pročitaju Krivični zakon BiH, gdje piše da isključivo Parlamentarna skupština BiH donosi zakone, a nije predviđeno ni da predlagač može biti visoki predstavnik”.

Prethodni članakSudnica popunjena do zadnjeg mjesta: Oko 200 građana nije moglo da uđe u Sud BiH kako bi dalo podršku Dodiku na suđenju
Naredni članakDodik: Ako Šmit nametne izmjene Izbornog zakona BiH, Srpska će donijeti svoj