Obustavljen postupak za dionicu Tunel Kvanj-Buna

JP Autoceste F BIH obustavile su postupak za izvođenje građevinskih radova na Koridoru Vc: dionica Tunel Kvanj-Buna.

Kako se navodi u obrazloženju, naručitelj je poništio postupak nabavke zbog dugog proteka vremena od poziva za podnošenje ponuda. Naime, poziv za podnošenje ponuda objavljen je 30. decembra 2019. godine. Devet ponuđača je dostavilo tehničke i finansijske ponude 19. maja 2020. godine koje su otvorene u prisustvu ponuđača istog dana.

Sve ponude su utvrđene kao tehnički usklađene i kvalifikovane. Finansijske ponude su otvorene u prisustvu ponuđača 5. marta 2021. godine.

Inače, za poddionicu Mostar jug – Tunel Kvanj Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izdalo okolišnu dozvolu 17.2.2021. godine, nakon što je održana Javna rasprava o Studiji uticaja na okolinu Mostar jug – tunel Kvanj u Mostaru 14. septembra 2020. godine, pri čemu su bili ispoštovani svi zakonski elementi.

Dužina dionice je 5,25 kilometara. Na dionici Tunel Kvanj – Buna gradit će se dvocijevni tunel Kvanj, desna cijev tunela dužine 2.645 m i lijeva cijev dužine 2.720 m, vijadukt i nadvožnjak, a ostatak trase se nadovezuje na dionicu Buna – Počitelj koja je u izgradnji.

U okviru ovog projekta biće rekonstruisana regionalna cesta Buna – Domanovići ukupne dužina 14,5 km. Ugovor za izgradnju biće po modelu “design & build”. Dionica Tunel Kvanj- Buna finansiraće se iz sredstava osiguranih kod Evropske investicione banke (EIB) i mogućim bespovratnim grant sredstvima. Akta

Prethodni članakKoalicija za Mostar: Četiri odluke za ekonomski razvoj Mostara
Naredni članakRadnik poginuo pri radovima na elektro mreži