Koalicija za Mostar: Četiri odluke za ekonomski razvoj Mostara

Klub vijećnika Koalicije za Mostar u četvrtak je uputio u proceduru prema Gradskoj upravi nove četiri odluke koje za cilj imaju stvaranje povoljnog privrednog okruženja i ekonomskog razvoja Mostara.

Riječ je o odluci o formiranju info pulta za privredu pri Centru za informacije u Gradskoj upravi Grada, odluci o pokretanju postupka certifikacije Grada Mostara po programu BFC SEE-Grad s povoljnim poslovnim okruženjem, odluci o formiranju Ekonomskog vijeća Grada Mostara i odluci o imenovanju komisije za izradu plana provođenja projekata putem javno-privatnog partnerstva, saopšteno je iz Koalicije za Mostar.

 

Odluka o formiranju info pulta propisuje da se fizički i ljudskim resursima osposobi i kapacitira jedinstvena kancelarija za isključivu saradnju i pomoć privrednicima, gdje bi oni mogli na jednom mjestu dobiti sve informacije i upute u vezi osnivanja i provođenja svog poslovanja u administrativnom smislu.

Neke od značajnih informacija i saradnje su postupak registracije firme, mogućnosti građenja i slobodne građevinske parcele, pomoć pri dobivanju urbanističke saglasnosti, građevinske i upotrebne dozvole, informacija o olakšicama i pogodnostima, te investicijskim mogućnostima.

Odluka o pokretanju postupka certifikacije propisuje zaduženje za gradonačelnika da u predviđenom roku pripremi aplikaciju i podnese prijavu Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za dobivanje certifikata BFC SEE.

Taj certifikat gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem služi kao instrument koji omogućava uvid u kvalitetu lokalne zajednice u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje se nude potencijalnim investitorima.

Odluka o formiranju Ekonomskog vijeća Mostara propisuje da osnovano vijeće priprema i predlaže tijelima Grada mjere za poboljšanje poslovnog okruženja s ciljem rasta privrede u Mostaru.

Ekonomsko vijeće sastojalo bi se od 13 članova, a Vijeće je zamišljeno kao tijelo za javno-privatni dijalog sastavljeno od predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora.

Odluka o imenovanju komisije za izradu plana provođenja projekata putem javno-privatnog partnerstva propisuje da komisija sačinjava plan provođenja projekata JPP-a za koje Grad Mostar ima interesa, a sve u cilju boljeg rješavanja problema zajedno s idejama i podjelom poslovnih rizika s privatnim partnerima, navodi se u saopštenju koej potpisuje Adil Šuta, predsjednik Kluba vijećnika Koalicije iz Mostar.

Prethodni članakBISKUP PALIĆ VRATIO KRST IZ PREBILOVACA VLADICI DIMITRIJU
Naredni članakObustavljen postupak za dionicu Tunel Kvanj-Buna