OBNOVA MALIM KORACIMA I ZAHVALJUJUĆI DOBRIM LJUDIMA: Saborna crkva u Mostaru danas dobila novu krstionicu

Intenzivni radovi na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru su stali zbog nedostatka sredstava, a kako radovi ne bi bili u potpunosti obustavljeni, radili su se manji zahvati zahvaljujući dobrim ljudima.

Danas je tako završena prelijepa krstionica u kojoj će ubuduće biti krštavani pravoslavci iz Mostara, a dar je Denisa Pračića, koji je prije tri godine bio i kum slave Saborne crkve.

Denis Pračić kaže da je ovo za njega veliki dan. ”Iako nisam rođeni Mostarac, jako volim ovaj grad i ovu Sabornu crkvu i želim da doprinesem njenoj obnovi. Zajednički smo došli do zaključka da bi bilo lijepo da crkva ima ovu prelijepu krstionicu i nadam se da će se mnoga djeca krstiti u njoj”, kaže Pračić.

Starješina Saborne crkve Duško Kojić zahvalio se Pračiću na ljubavi i daru za Sabornu crkvu. Kojić se osvrnuo na tešku situaciju i nedostatak sredstava za nastavak obnove crkve navodeći da ipak postoji jaka volja.

”Teška su vremena. Nastupio je period korone koji nas je omeo. Željeli smo da pokažemo odgovornost i naš vladika Dimitrije tražio je da donacije ne budu usmjerene prema Sabornoj crkvi već prema ljudima koji su pogođeni koronom i privredi, pa kada se svi oporave da ćemo tražiti donacije. Izgleda da se još uvijek nisu svi oporavili. Ipak, ima ljudi kao što je Denis, pa idemo malim koracima. Tako smo uz pomoć kuma naše Crkve i kuma svih nas uspjeli da napravimo ovu krstionicu. Ona je po svojoj priči simbol ove naše obnove. Denis je ovim činom odlučio da, na neki način, bude kum svakog novokrštenog djeteta u Sabornoj crkvi, a vjerujem da će mnogi željeti da dođu i da se krste ovdje”, kaže Kojić.

On dodaje da se nastoji raditi i malim koracima kako radovi ne bi bili u potpunosti zaustavljeni.

Nakon završetka grubih građevinskih radova ostaje još ogromni posao da crkva bude onakva kakva je i bila.

Starješina Saborne crkve Svete Trojice navodi da su do sada urađeni grubi građevinski radovi, a da je ostalo da se uradi uređenje enetrijera i partera.

”Uradili smo pripremu projektne dokumentacije za parter, a čeka se urbanistička suglasnost i potrebna sredstva. Potrebno je i da se završi rasvjeta i tu čekamo pomoć Grada Mostara. Potom da se radi dvorište, kapije, česme, horitkultura. U unutrašnjosti crkve treba da se uradi pod, te freskopis za koji će sigurno biti potrebno pet do osam godina”, kaže Kojić.

Ono što je još urađeno od manjih radova je polijelej (veliki svijećnjak obješen o strop na sredini crkve/ luster) koji treba da se dopremi iz Čačka, a on je donacija Srba iz Kanade.

”Svi ostali radovi su zaustavljeni zbog nedostatka sredstava”, konstatuje sveštenik Kojić.

Priloge za obnovu su davali mnogi vjernici, ne samo Srbi, već i Bošnjaci i Hrvati. Najviše sredstava izdvojile su Vlade Republike Srbije i Republike Srpske.

Saborna crkva Svete Trojice zapaljena je 15. juna 1992. godine, a potom minirana i srušena do temelja. Njena obnova počela je 2010. godine.

Nažalost, ovo je jedini veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen, iako je od rata prošlo 27 godina. Saborna crkva u Mostaru nacionalni je spomenik i jedan od simbola grada na Neretvi.

 

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Prethodni članakVučić: Јanaf je bio pouzdan snabdjevač, sada više nije – preduzećemo korake da obezbijedimo naftu
Naredni članakProsvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku sa autizmom