Objavljen preliminarni izvještaj o pogibiji iranskog predsjednika

Trup helikoptera pokojnog predsjednika Irana Ebrahima Raisija zapalio se nakon što je udario u brdo, navodi se u preliminarnom izvještaju Centra za odnose sa javnošću iranskog Generalštaba o padu letjelice.

Sa sigurnošću se može reći da se helikopter koji se srušio zapalio tek nakon što je udario u uzvišenje, prenijela je saopštenje televizija IRIB.

Nakon pada, pilot je uspio da uspostavi kontakt sa pilotima još dva helikoptera, koji su prevozili ostale članove predsjedničke delegacije, naveo je Centar za odnose sa javnošću iranskog Generalštaba, prenio je TASS.

Potraga je nastavljena tokom noći zbog magle, hladnog vremena i neravnog terena.

Konačno, mjesto pada je locirao iranski dron u ponedjeljak u 5:00 časova po lokalnom vremenu.

Centar za odnose sa javnošću iranskog Generalštaba je naveo i da na trupu helikoptera pokojnog predsjednika Irana nisu pronađeni tragovi metaka, prenosi Tanjug.

Na trupu srušenog helikoptera nisu pronađeni tragovi metaka ili sličnih predmeta, prenijela je televizija IRIB.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi sahranjen u Svetilištu Imama Reze u Mešhadu, najsvetijem mjestu za šiitske muslimane u Iranu.

Sahrani u rodnom gradu Raisija je, prema riječima gradonačelnika Mohamadreze Kalandara Šarifa, prisustvovalo oko tri miliona ljudi.

Sahrani su prisustvovali visoki iranski zvaničnici, među kojima i vrhovni vođa Ali Hamnei, kao i predstavnici Iraka, Avganistana, Turske, Turkmenistana i Saudijske Arabije.

Trodnevni pogrebni obredi povodom smrti iranskog j Ebrahima Raisija počeli su u utorak u gradu Tabriz u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Raisijevo tijelo je zatim prebačeno u Teheran i Birdžand, gdje su ljudi odali počast predsjedniku.

U Iranu je povodom smrti Raisija proglašena petodnevna žalost.

Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su kada se helikopter srušio 19. maja na sjeverozapadu Irana.

U nesreći su takođe poginula dva tjelohranitelja, dva pilota i jedan član posade, prenijela je Irna.

Prethodni članakKo će na krov Evrope: Sudar titana u Berlinu
Naredni članakObilježavanje Dana bilećke brigade i 32 godine od osnivanja