Obilježeno 32 godine od susreta boraca u proboju koridora

U Skugriću kod Modriče večeras su obilježene 32 godine od susreta Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji “Koridor 1992”, kojim su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Radan Ostojić rekao je da je operacija “Koridor” značajna za stvaranje Republike Srpske, ali i opstanak Srba u Republici Srpskoj i tada Republici Srpskoj Krjaini.

– Vodili smo brojne slavne i herojske bitke u Odbramebeno-otadžbinskom ratu, ali je bitka za koridor bila prekretnica za Republiku Srpsku i narod u njoj – rekao je Ostojić.

Nekadašnji komandant Odreda “Tolisa” Milorad Stanković iz Skugrića rekao je da su i danas živa sjećanja na početak rata, posebno na proboj koridora, sudbonosnu bitku za ovaj prostor i Republiku Srpsku.

– Probojem koridora krenule su pošiljke hrane i lijekova iz Srbije pravcem Kornica – Čadak – Skugrić – Duga njiva na Trebavi do Banjaluke. Nažalost kiseonik nije dočekalo 12 beba, što je i bio povod za operaciju – rekao je Stanković novinarima.

Načelnik opštine Modriča Јovica Radulović rekao je da je tada bio dijete, ali se sjeća događaja jer je bio odvojen od svojih članova porodice.

– Na svima nama je da se borimo iz dana u dan kako bi Repbuliku Srpsku učinili što boljom i ljepšom za život u njoj – rekao je Radulović.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Miličevć naglasio je da je Skugrić mjesto prvog zagrljaja boraca Istočnobosanksog i Prvog krajiškog korpusa VRS.

– Pobjeda na ovom prosotru bila je čista kao suza i donijela je slobodu Srbima u Republici Srpskoj – rekao je Miličević i podsjetio da je povod za proboj koridora bila smrt 12 beba u banjalčkom porodilištu.

Predstavnici jedinica, koje su učestvovale u operaciji, istakli su obavezu prema stvaraocima i braniocima Republike Srpske, posebno stradalim vojnicima i civilima.

Za poginule u proboju koridora služen je parastos i položeno cvijeće kod spomenika poginulim borcima sa ovog područja.

Centralna proslava obilježavanja 32 godine od proboja koridora biće održana sutra na Dugoj Njivi kod Modriče.

Prethodni članakBelgija trijumfom ostala u igri za drugim krugom
Naredni članakI nakon američkih sankcija, najmlađi doktor nauka u oblasti energetike u Srpskoj nema dilemu – ostaje uz Prointer