OBILJEŽAVANJE DANA NEVESINJSKE BRIGADE

Parastosom poginulim borcima, polaganjem cvijeća i  druženjem bivših saboraca danas će biti obilježen Dan Nevesinjske brigade.

Ova vojna formacija formirana prije 31 godinu tokom rata stekla veliki ugled i bila garant slobode i opstanka srpskog naroda u Hercegovini.

U Spomen sobi u 10:30 časova biće služen pomen i upaljene svijeće za sve poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Delegacije će, potom, položiti cvijeće na Spomenik slobode i Spomenik slavnom komandantu Novici Gušiću. Druženje će biti nastavljeno u holu Doma kulture.

Nevesinjska brigada formirana je 16. juna 1992. godine u rejonu Čobanovog polja između Mostara i Nevesinja. Nakon što je krenuo egzodus srpskog naroda i vojske iz doline Neretve, 16. juna 1992. godine na Čobanovom polju kod Nevesinja pokojni Novica Gušić, ratni komandant Brigade, stao pred vojsku i narod i rekao da dalje nema povlačenja.

Toga dana je formirana Nevesinjska brigada i smatra se da je to bilo presudno za odbranu istočne Hercegovine i Republike Srpske.

“Šta je bilo činiti? Ili pod metak ili bježati. Sa suzama u očima obratio sam se vojsci: Braćo Nevesinjci, zar i vi nećete braniti Nevesinje? Ne brukajte junaštvo i slavu naših prađedova”, sjećao se kasnije Gušić toga dana.

Na časnom i herojskom putu poginulo je 476 pripadnika Nevesinjske brigade i preko hiljadu je ranjeno. Za ratne i vojničke zasluge ova vojna formacija je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića, a opština Nevesinje dobila je „Orden Republike Srpske“ – najveće republičko priznanje koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge prema državi, kao simbol borbe za čast i slobodu.

 

 

Prethodni članakDodik: Srbi iz Sarajeva su najveće žrtve proteklog građanskog rata u BiH
Naredni članakHitni sastanak ministara obrazovanja u Mostaru