Dodik: Srbi iz Sarajeva su najveće žrtve proteklog građanskog rata u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Sarajevsko-romanijska regija kolijevka Republike Srpske, a slavni Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske simbol hrabrosti i patriotizma.

– Uloga boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije bila je presudna u odbrani ne samo te regije, već i cijele Republike, jer su ti hrabri ljudi bili uvijek gdje je bilo najteže. Nažalost, svoje kuće, ognjišta, imanja, koja su čuvali, branili i odbranili u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, na kraju, u miru, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, morali su da napuste. Sa sobom su ponijeli samo ono što se moglo ponijeti, a ono što je bilo najtužnije – nosili su i svoje mrtve – naglasio je Dodik.

Povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, Dodik je izjavio Srni da su u srcima srpskog naroda i danas veoma žive slike izbjegličkih kolona sarajevskih Srba koji sa zavežljajima, po vejavici i hladnoći napuštaju svoje domove, noseći sa sobom i svoje mrtve.

– Te jezive scene nisu zabilježene nigdje u svijetu. Ta strašna sudbina zadesila je naš srpski narod, sarajevske Srbe koji su najveće žrtve proteklog građanskog rata u BiH. Јedni su napustili Sarajevo odmah na početku rata 1992. godine u strahu za svoje živote, ostavljajući sve što su sticali decenijama, ostavljajući svoje korijene, drugi su izlazi iz Sarajeva kako i kad su mogli, a posljednji masovni egzodus Srba iz Sarajeva dogodio se nakon Dejtona – podsjetio je Dodik.

Danas, rekao je Dodik, Sarajevo je grad bez Srba, jer ih je ostalo tek toliko da se kaže da su na nivou statističke greške.

– Grad u kojem je živjelo skoro 160.000 Srba, danas je potpuno etnički očišćen. Sve što su znameniti sarajevski Srbi gradili i stvarali u tom gradu više ne postoji, a njihove zasluge ne priznaju se ni pukim nazivom ulica. I to su promijenili. Sve to dovoljno govori koliko je političko Sarajevo ogrezlo u mržnji i otporu prema svemu što nije muslimansko. Za njih je istina samo ona iz njihovog ugla posmatranja, koju žele da svima serviraju. Dokle ide njihova politička provokacija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, govori i to da su na table na ulazu u taj grad smrti za srpski narod napisali da je bio 1.425 dana pod opsadom, što je notorna laž. Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno, već je bilo etnički podijeljen grad – istakao je Dodik.

Protjerani Srbi iz Sarajeva, rekao je Dodik, našli su svoje utočište u Republici Srpskoj, koja je njihova istinska domovina, dok su neki od njih svoj novi dom sagradili u Srbiji ili su rasuti širom svijeta.

– Danas sa ponosom možemo reći da je Republika Srpska stvorena u miru, a zahvaljujući našim hrabrim borcima, odbranjena u ratu. Posebno želim da naglasim da je odbrana Sarajevsko-romanijske regije bila jedan od najtežih i najzahtjevnijih zadataka Vojske Republike Srpske. I zato nikada nijedna naša žrtva ne smije biti zaboravljena, jer samo na ovom području i u odbrani ove regije živote je položilo više od 4.000 hrabrih srpskih boraca – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da srpskim rodoljubima, patriotama i borcima treba uvijek odati poštu u čast njihove žrtve za slobodu koju danas Srbi uživaju.

– Koliku žrtvu je podnio narod ove regije samo u proteklom ratu, svjedoče bijeli krstovi na vojničkom groblju ‘Novi Zejtinlik’ koji će ostati kao nijemi svjedoci teške prošlosti Srba iz Sarajeva – istakao je Dodik.

U Sokocu i Ravnoj Romaniji danas će biti obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj je život položilo više od 4.000 srpskih boraca

Prethodni članakKada nam stižu sunčaniji dani?
Naredni članakOBILJEŽAVANJE DANA NEVESINJSKE BRIGADE