Obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlada Republike Srpske i Srbije i Opštine Nevesinje danas će u selu Krekovi kod Nevesinja biti obilježeno 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške.

Kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima biće služen parastos, a nakon toga će delegacije položiti cvijeće.

Planirano je obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.
To je vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.
Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.
Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udrežnju kod Nevesinja.
Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. jul.
Obilježavanje organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prethodni članakZašto studenti iz BiH preferiraju školovanje u Sloveniji: Na Univerzitetu u Ljubljani 665 MLADIH SA OVIH PROSTORA, najviše njih zainteresovano za ekonomiju
Naredni članakMUP HNK opet zapošljava: Policajci će morati znati plivati