MUP HNK opet zapošljava: Policajci će morati znati plivati

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona su raspisali javni oglas za prijem 145 policijskih službenika i to 120 u činu ”policajac” i 25 u činu ”mlađi inspektor”.

Ovaj konkurs je službeno objavljen u ponedjeljak, 8. jula. Kadrovski deficit u MUP-u HNK poprimio je ozbiljne razmjere. Kako je to obznanio šef policije u HNK, Robert Perić, pravilnikom o sistematizaciji propisana su 962 radna mjesta za policijske službenike kojih je trenutno 581.

”Nedostaje nam , dakle, 381 policijski službenik, a tokom ove i naredne godine biće penzionisano 240 policijskih službenika. Takođe, početkom 2026. godine u penziju će otići još oko 60 policijskih službenika, a u pitanju je takozvana ratna generacija”, rekao je Perić.

U ovoj godini je zaposleno 30 policijskih službenika u činu mlađi inspektor. U septembru će ih biti zaposleno 130 u činu policajca. Na prethodni konkurs je stiglo preko 1.000 prijava u MUP HNK.

”Mislim da to govori dovoljno o tome koliko je zanimanje policajac atraktivno i drago nam je da je na tom konkursu bilo toliko prijava i da smo mogli izabrati najbolje. Promijenili smo pravilnike u jednom dijelu, odnosno, pooštrili smo, jer do sada, naprimjer, nismo imali provjeru vještine plivanja. Budući da imamo rijeke, jezera i more onaj tko želi biti policajac mora znati i plivati”, rekao je Perić.

Takođe, kandidati koji imaju tetovaže na glavi, vratu, donjem dijelu nadlaktice, podlaktice i šake bit će isključeni iz daljeg procesa odabira. To se odnosi i na one koji na bilo kojem dijelu tijela imaju tetovaže neprimjerenog sadržaja, odnosno, koja je po sadržaju i izgledu uvredljiva za javnost ili radno okruženje, a posebno, nepristojne, grube, nasilničke, rasističke, sekstističke, homofobne i femicidne.

Prethodni članakObilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške
Naredni članakVelika policijska akcija u Trebinju – ima uhapšenih