Kako je već i poznato juče je održan sastanak predstavnika koalicije na nivou BiH kojem su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ BiH) i predsjednici stranaka “trojke” Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS).

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a postignuta je saglasnost oko mnogih pitanja koja su posljednjih mjeseci bila kamen spoticanja na državnom nivou.

Izborni zakon

Mediji su došli u posjed dokumenta koji su juče dogovorili predstavnici tri vladajuća bloka na nivou BiH.

Pogledajte šta je sve dogovoreno:

Dogovoreno je da se od Evropske komisije traži tačan, precizan datum za početak pregovora EU – BiH.

Što se tiče Izbornog zakona BiH:

Dogovoreno je da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se isti vrati u redovnu proceduru. Dogovoreno je da cenzus iznosi četiri odsto za lokalne izbore, a za opšte da cenzus bude postavljen na pet odsto;

Mandat pripada stranci, izborne liste da budu zatvorene i ukidaju se preferencije. Za one koji odu iz izvršne funkcije, mogu se vratiti u zakonodavne organe.

Predloženo je obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta da se formira fond s isključivom namjenom da se podrži obrazovanje.

Izbor članova Predsjedništva BiH: prijedlog je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, za hrvatskog člana se mijenja na ranije predloženi način HDZ-a BiH, a za kandidata iz reda srpskog naroda radi usklađivanja sa sudskim odlukama može se definisati da se iz Republike Srpske bira „Srbin i ostali“, isto tako da se definiše i u FBiH, kako bi svi imali mogućnost da budu kandidovani.

Obezbijediti softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića. Prvo ide glasačka kutija pa skener, zbog zaštite privatnosti. Ako bude odstupanja broja izdatih listića i broja glasova, ponovo će se brojati; ako opet bude nepravilnosti, izbori se ponavljaju, birački odbori se mijenjaju i uz to će se predvid‌jeti da budu krivično odgovorni.

Članovi biračkih odbora

Razgovarali su o izboru nove Centralne izborne komisije BiH. Potrebno je uvažiti iskustva izbora u susjednim zemljama (Srbija). Nije prihvaćen prijedlog da CIK bira članove, a pogotovo predsjednike biračkih odbora.

Sve oko Izbornog zakona završiti do kraja drugog mjeseca u Parlamentu BiH; Lider HDZ-a BiH Dragan Čović da do poned‌jeljka dostavi nacrt svim stranama.

3. Ustavni sud BiH:

Do kraja aprila usvojiti reformu Ustavnog suda BiH na način da dvoje sudija bira Republika Srpska, četvoro sudija bira FBiH, a troje sudija da se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dogovoreno je da se do kraja aprila donese Zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH.

4. Budžet BiH:

Okvir je isti što se tiče izvornih prihoda + 40 miliona KM koje dolaze iz dobiti Centralne banke BiH. Ne diraju se prihodi od PDV-a i ostaju na istom nivou.

Vezano za Ekonomski program reformi dogovoreno je da Vlada Republike Srpske i Vlada FBiH dostave svoje strategije i da Savjet ministara BiH dostavi ono što njima pripada te da se to, bez izmjena, objedini u jedan dokument.

Fiskalni savjet BiH zakazati za utorak.

5. Neraspoređena sredstva:

Od akciza su prikupljena gotovo 254 miliona KM. Dogovoreno je da se taj iznos sredstava dijeli 36 odsto za Republiku Srpsku, a 64 odsto FBiH. Ostaje i dalje 10 posto sredstava za poravnanje u narednom periodu, a 90 odsto sredstava se distribuira na dosadašnji način.

Sredstva RAK-a, prikupljeno je 37 miliona KM. Od tog iznosa 10 miliona KM ide za medije (40 posto BHT, 30 posto za medije u Republici Srpskoj i 30 posto za medije u FBiH, uplaćuje se vladama da dalje raspoređuju); Iznos od 27 miliona KM se dijeli tako što se prvo izračuna koliko mora ostati Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, a ostalo će se prebaciti entitetima za projekte.

Elektroprenos BiH, novu skupštinu zakazati za 5. februar 2024. godine i na toj skupštini usvojiti plan investicija, postavljenje upravnih odbora, izvršnih direktora i generalnog direktora u statusu v.d.-a i raspisati konkurse za te funkcije.

Zakon o Sudu

6. Sud BiH:

U Zakonu o Sudu BiH, u prelaznim i završnim odredbama, definisati tačan datum početka rada Apelacionog vijeća.

Nije dogovoreno da Zakon ide, jer ostaje i dalje neslaganje sa sjedištem Apelacionog vijeća.

Naglasiti da Sud BiH odlučuje po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština BiH.

7. Napomena: Čitav ovaj paket dogovora će biti moguće održati samo pod uslovom neuplitanja stranaca.

Prethodni članakČOVIĆ: OHRABRIO SAM DODIKA
Naredni članakZbog smrti bebe uhapšen ljekar u Sremskoj Mitrovici